Hlavní obsah

Focení budov a okolí unie nezakáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční užití fotografií veřejných budov nebude vázáno na souhlas jejich autorů nebo zplnomocněných osob. Evropský parlament ve čtvrtek také odmítl spekulace médií, podle nichž chtěla unie zakázat i volné pořizování snímků budov či uměleckých děl chráněných autorskými právy pro soukromé účely.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Tančící dům na Jiráskově náměstí v Praze

Článek

"Parlament vyslyšel obavy Evropanů a jednoznačně odmítl návrh na omezení práva svobodně fotografovat veřejný prostor," uvedla po hlasování poslankyně Julia Redaová, která doporučení EP připravila.

"Potvrdila se tak zmatečnost mediální smršti, kterou u nás rozpoutali někteří Zelení i Piráti a která české občany, ale i lidi v jiných státech vyděsila," uvedl ke čtvrtečnímu hlasování EP v tiskové zprávě český europoslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Doporučení, které ve čtvrtek europoslanci přijali, je součástí příprav návrhů reforem autorských práv v EU, která má Evropská komise předložit do konce roku. Konečné rozhodnutí vyplyne z jednání všech 28 členských států, nejspíš příští rok.

Reforma má podle EP zajistit spravedlivou rovnováhu mezi právy a zájmy tvůrců a spotřebitelů. Má například zlepšit přeshraniční přístup k dílům na internetu, při zohlednění významu územních licencí, a to zejména v souvislosti s televizní a filmovou produkcí.

Přizpůsobení digitálnímu věku

"Nadcházející reforma z dílny komisaře Günthera Oettingera musí odrážet základní, mnohostrannou roli výjimek, které dávají autorům prostor pro tvorbu, uživatelům právní jistotu pro každodenní činnost a všem přístup ke kultuře a znalostem," doplnila Redaová.

Její text o možném přizpůsobení autorského práva digitálnímu věku podpořilo 445 europoslanců, 65 bylo proti a 32 se zdrželo.

Poslanci EP ve čtvrtek rovněž vyzvali Evropskou komisi, aby prozkoumala dopady případné jednotné evropské právní úpravy v oblasti autorského práva, která by se vztahovala na celé území EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám