Hlavní obsah

Švédské zločinecké gangy používají zbraně legálně koupené na Slovensku

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Švédská policie zjistila, že místní zločinecké gangy s oblibou používají zbraně nakoupené na Slovensku. Deník Hospodárske noviny uvedl, že se jedná o upravené expanzní zbraně, tedy o zbraně původně upravené tak, aby se z nich dalo střílet pouze slepými náboji.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zločinci si na Slovensku legálně nakoupili expanzní zbraně a následně je upravili na střelbyschopné. Podle odborníků se z expanzních zbraní může během pěti minut stát opět zbraň schopná zabíjet. „Velký podíl zadržených zbraní pochází ze Slovenska a je to obrovský problém,“ uvedl pro švédský rozhlas vyšetřovatel Petter Norman.

Švédský rozhlas informoval o případu 26letého muže z Malmö, který na Slovensku nakoupil až 150 expanzních zbraní. Následně je upravil tak, aby z nich šlo střílet ostrými náboji, a prodal je zločineckým gangům.

Redaktor švédského rozhlasu koupil na Slovensku za 430 eur (11 600 Kč) rumunskou verzi samopalu Kalašnikov. Po malých úpravách se z expanzní zbraně stal smrtící nástroj.

Slovenští policisté spolupracují se svými švédskými kolegy a několik razií ve Švédsku proběhlo na základě seznamů zákazníků slovenských obchodníků s expanzními zbraněmi.

Mluvčí slovenské policie Michal Slivka potvrdil, že do prvního července se expanzní zbraně daly koupit na internetu. Od tohoto data začala platit novela zákona o zbraních a střelivu, která prodej expanzních zbraní na internetu znemožnila. Impulzem ke změně zákona byl lednový útok teroristů v Paříži, při němž byly použity upravené expanzní zbraně pocházející ze Slovenska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám