Hlavní obsah

Ukrajinské pilotce Savčenkové zpřísnili obvinění a zamítli porotu

Ruští vyšetřovatelé přitvrdili obvinění vůči důstojnici ukrajinského letectva. Dosud byla Nadija Savčenková obviněna ze spoluúčasti na zabití dvou ruských novinářů na východní Ukrajině, nyní ale čelí obvinění z vraždy.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nadija Savčenková

Článek

"Obvinění skutečně zpřísnili," řekl agentuře Interfax jeden z obhájců Savčenkové Ilja Novikov. Jeho kolega Nikolaj Polozov oznámil, že vyšetřovatelé zamítli všechny žádosti jeho klientky, včetně té, aby ji soudila porota.

Předpokládá, že se tak stalo proto, že případy obviněných žen ze zabití či vraždy dvou a více osob byly počátkem roku vyjmuty z jurisdikce porotních soudů, protože ženy prý nemohou být v Rusku odsouzeny na doživotí. "Muži mohou být souzeni před porotou, ženy nikoliv. Považujeme to za nezákonné a hodláme to napadnout," řekl advokát.

Savčenková obvinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena, když ji loni na východě Ukrajiny jako příslušnici dobrovolnického praporu zajali proruští separatisté.

Letkyně držela v ruské cele dlouhou hladovku, několikrát byla hospitalizována. O její propuštění žádali Kreml nejen ukrajinské politické špičky, ale i nejvyšší představitelé několika západních států. Savčenkové u ruské justice dosud nepomohlo ani to, že byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám