Hlavní obsah

Řecký ministr financí skončil, prý na nátlak eurozóny

Atény
Aktualizováno

Řecký ministr financí Janis Varufakis odstoupil z funkce. Oznámil to v pondělí na svém internetovém blogu. Na jeho odchod prý tlačila eurozóna.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

Varufakis přitom původně ohlašoval, že odstoupí pouze v případě, když Řekové v referendu přijmou podmínky věřitelů, a to se nestalo.

V pondělí však vysvětlil, že jeho odchod může přispět k dohodě Atén se zástupci eurozóny. Někteří představitelé eurozóny podle jeho slov dali najevo, že s ním jednat nechtějí.

Varufakis napsal, že je to „myšlenka, o níž premiér (Tsipras) usoudil, že by mu potencionálně mohla být užitečná k dosažení dohody”.

„Z tohoto důvodu opouštím dnes ministerstvo financí,” ohlásil Varufakis. Odpor věřitelů vůči své osobě si podle svých slov považuje za čest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Janis Varufakis opouští po rezignaci svůj domovVideo: Reuters

Varufakis před hlasováním i po něm vystoupil s několika velmi vyhrocenými komentáři. Kromě jiného označil věřitele za teroristy. [celá zpráva]

Varufakise by v úřadu mohl nahradit jeho dosavadní náměstek Euklidis Tsakalotos.

Řekové chtějí, aby věřitelé část dluhu umazali. Eurozóna přitom už dříve převzala část dluhů soukromých věřitelů, kteří Řecku velkou část dluhu odpustili, a také Řekům výrazně snížila úrok a prodloužila dobu splácení. Mezinárodní měnový fond zase v minulých dnech avizoval možnost odložení splácení dluhů na 20 let.
MMF varoval, že stávající situace okolo dluhu je neudržitelná. Řecko má do 20. července zaplatit 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance. Další podobná splátka ho čeká v srpnu. Do konce června přitom nezaplatilo 1,6 miliardy eur právě MMF. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám