Hlavní obsah

Řekové řekli jasné NE, jejich vláda teď chce rychle dohodu

– Atény • Aktualizováno
Novinky, rei

Řekové v nedělním referendu jasnou většinou odmítli přijetí podmínek, kterými věřitelé podmínili poskytnutí dalších půjček pro zemi v bankrotu. Vláda premiéra Alexise Tsiprase tak dosáhla momentálního politického vítězství. Atény věří, že jim výsledek umožní rychle vyjednat výhodnější dohodu o nových půjčkách a odpisu dluhů a odvrátit bezprostřední ekonomickou katastrofu.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Zastánci NE v Aténách oslavují.

Článek

„Dnešek je dnem vítězství demokracie,” prohlásil premiér Tsipras. Řecko podle něj ukázalo, že „demokracii nelze vydírat”.

„Jsme připraveni pokračovat ve vyjednávání s reformním plánem a cílem rychle obnovit normální provoz našeho bankovního systému,“ dodal Tsipras.

Současně ubezpečil, že výsledek pro jeho vládu neznamená žádný „protievropský mandát“.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Podle ministra financí Janise Varufakise Řekové zavrhli předchozích pět let vynucených tvrdých úspor, kdy Řecko čerpalo mezinárodní pomoc.

Jasná většina proti

Lidé podmínky odmítli jasnou většinou přesahující 61 procent.

Výsledek kromě jiného ukázal na generační rozkol ve společnosti. Zatímco mezi mladými voliči řeklo ne téměř 70 procent, mezi staršími byla většina pro přijetí podmínek a ne řeklo jen necelých 40 procent z nich.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Příznivci vládního postoje oslavují.

Lídr opoziční pravicové strany Nová demokracie a bývalý premiér Antonis Samaras, který vyzýval k přijetí podmínek, porážku uznal a oznámil, že odstupuje z čela strany.

Předseda vlády Tsipras před hlasováním vyzýval Řeky, aby se vzepřeli „vydírání” věřitelů. Eurozónu přitom Atény opustit nechtějí. Věří však, že jim výsledek referenda dává lepší pozici pro další vyjednávání.

„Další jednání musí být brzy ukončena. Podnikneme veškeré snahy pro brzké uzavření dohody,” prohlásil vládní mluvčí Gabriel Sakellaridis v televizi. „Vláda teď má k dispozici velice silnou kartu pro pokračující jednání,“ potvrdil ministr práce Panos Skurletis.

Podle mluvčího Sakellaridise by dohoda mohla být na světě do 48 hodin.

Tvrdá slova z Berlína

Zástupci eurozóny ale optimismus řeckých představitelů nesdílí. Ministři financí zemí eurozóny, tzv. euroskupina, žádnou schůzku na pondělí nechystají. „V žádném případě. Nevěděli by o čem jednat,” řekl nejmenovaný zdroj agentuře Reuters.

Šéfové eurozóny by nicméně měli společně zasednout mimořádně v úterý, shodli se německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. [celá zpráva]

Zatímco Hollande prý chce Řecko v eurozóně udržet, z Německa přicházejí náznaky, že se Berlínu o další pomoci za stávajících okolností jednat nechce. Podle německého vicekancléře a socialisty Sigmara Gabriela řecký premiér Tsipras „strhl poslední mosty“, které mohly vést ke kompromisu. „Po odmítnutí pravidel eurozóny jsou vyjednávání o programu v objemu miliard sotva představitelná,“ prohlásil.

Reakce další velké věřitelské instituce, Mezinárodního měnového fondu, zatím není k dispozici. MMF nicméně před referendem dal najevo vůli výrazně Řecku ulevit. [celá zpráva]

Anketa

Mělo by Řecko vystoupit z eurozóny?
Ano
95 %
Ne
3,6 %
Nevím
1,4 %
Celkem hlasovalo 35129 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám