Hlavní obsah

Řeckou krizi bude řešit mimořádný summit eurozóny

Novinky, rei
Berlín
Aktualizováno

Krizi v Řecku po referendu by měl řešit mimořádný summit eurozóny, shodli se v neděli německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Uvedla to agentura Reuters. Merkelová ještě před tím plánuje cestu do Paříže, aby další postup osobně s Hollandem projednala.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Rozhovory s francouzským prezidentem začnou v 18:30 hodin. Budou se týkat společného zhodnocení situace po řeckém referendu a pokračování úzké německo-francouzské spolupráce v této věci,“ prohlásil mluvčí Steffen Seibert ještě před tím, než se Merkelová s Hollandem telefonicky shodli, že by měl být svolán mimořádný summit představitelů 19 států eurozóny.

Uskuteční se v úterý, potvrdil předseda Evropské rady Donald Tusk, který summit svolal.

Kancléřka se s prezidentem shodla, že je nutné respektovat výsledek referenda, v němž Řekové odmítli podmínky věřitelů pro poskynutí dalších půjček. [celá zpráva]

Paříž i Berlín proklamují, že stojí o setrvání Řecka v měnové unii. Merkelová ale dala opakovaně najevo, že s konkrétními kroky počká až na výsledek hlasování v Řecku, a současně naznačovala, že eurozóna by odchod řeckého člena ustála.

Tsipras žhavil linky

Bez ohledu na další vývoj v jednání nicméně řeckým bankám brzy dojde hotovost a zdroje z Atén se shodují, že situaci je nutné urychleně řešit. Ministr financí Janis Varufakis sice v sobotu prohlašoval, že banky se v úterý znovu otevřou, jenže řecká centrální banka v neděli večer oznámila, že nutně potřebuje více peněz z nouzového programu Evropské centrální banky ELA. [celá zpráva]

Přední řečtí vyjednavači v čele se státním ministrem Nikosem Pappasem se chystají zpátky do Bruselu k novým jednáním. Podle reportérky britského listu The Guardian „mají zabalená zavazadla a jsou připraveni“ vydat se na cestu.

Agentury v neděli večer rovněž informovaly, že premiér Tsipras už telefonicky hovořil s několika evropskými představiteli. První prý mluvil s francouzským prezidentem Hollandem a mezi dalšími volanými byl i šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám