Hlavní obsah

Řekové dnes rozhodují nejen o své budoucnosti

Aktualizováno

V Řecku v neděli začalo klíčové referendum, v němž se rozhodne, zda země přijme podmínky mezinárodních věřitelů a smíří se s hospodářskými omezeními za další finanční pomoc, nebo tato omezení odmítne. Vláda premiéra Alexise Tsiprase doporučila, ať občané podmínky odmítnou, opozice však trvá na jejich přijetí. Hlasovací místnosti se uzavřou v 18:00 SELČ, první oficiální odhady výsledků se očekávají kolem 20:00 SELČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku začalo referendumVideo: Reuters

 
Článek

Volební místnosti se v Řecku otevřely v 7 hodin místního času. Referendum je ostře sledováno nejen evropskými médii. Poslední průzkumy ukázaly, že je země rozpolcená. Počet voličů z obou táborů, tedy pro přijetí podmínek věřitelů a proti nim, je v podstatě vyrovnaný.

Britská BBC citovala dvojici voličů: „Hlasoval jsem pro Tsiprase, chci „ne“, protože jsem žil v Evropě a vím, jaká práva mají Evropané a jaká Řekové. Jenom kvůli tomu. Nemají stejná práva,“ uvedl jeden z nich.

„Věřím v demokracii, ve spojenou Evropu, ve svět s dobrou ekonomikou a chci, abychom všichni pracovali společně za pokrok a ne za zpátečnictví,“ prohlásil zase Atéňan Nikolaos Papadopulos poté, co do urny vhodil lístek za přijetí podmínek věřitelů.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Muž se zvednutými pažemi po vhození lístku do urny

"Jsem si jist, že otevíráme novou cestu pro všechny evropské národy," prohlásil premiér Alexis Tsipras poté, co odevzdal svůj volební lístek. "Je možné ignorovat vůli jedné vlády, vůli lidu ale ignorovat nelze," řekl novinářům.

Po týdnu politicko-ekonomické kampaně, v níž Tsipras několikrát zopakoval, že v případě přijetí podmínek mezinárodních věřitelů odstoupí a nevyloučil ani demisi celé vlády, tak nadešel den, kdy si Řekové musí zvolit jednu z možností.

Tsipras očekává, že země podmínky odmítne, a jeho vláda tak získá silný mandát pro další vyjednávání.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Volební místnost v Aténách

Pokud podmínky přijmou, čeká je další utahování opasků a škrty. Pokud Řekové navržené podmínky odmítnou, podle ministra financí Janise Varufakise věřitelé zemi ihned nabídnou lepší podmínky. Z eurozóny však zaznívají hlasy, že taková představa je naprosto falešná, píše agentura Reuters. S řeckým ne by věřitelé přišli o vložené peníze.

Přestože se však referendum ptá na podmínky věřitelů, mnohými je považováno za volbu, zda setrvat v eurozóně, či nikoli. Řecké „ano” by zemi stejně podle Tsiprase, který se opírá o zprávu Mezinárodního měnového fondu, jež pojednává o neudržitelnosti řeckého dluhu, dlouhodobě nepomohlo.

Dluhy nabývají a devalvace nadnárodního eura není možná. Není však jasné, co všechno by odchod Řecka z měnové unie přinesl, protože z ní zatím nikdo nevystoupil. Jisté však je, že eurozóna by se odchodem země velmi změnila.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Nápisy ano (vlevo) a ne na autobusové zastávce v Aténách

Banky v Řecku jsou zavřené už týden a lidé mohou vybírat jen velmi omezené množství peněz. Hotovost finančním domům navíc v pondělí dojde úplně.

Varufakis v sobotu obvinil mezinárodní věřitele z terorismu, protože mezi Řeky zasévají strach. [celá zpráva]

Už dříve uvedl, že je připraven odstoupit, pokud voliči doporučení vlády neuposlechnou. [celá zpráva]

Anketa

Mělo by Řecko podmínky mezinárodních věřitelů přijmout, nebo odmítnout?
Přijmout
30,2 %
Odmítnout
69,8 %
Celkem hlasovalo 5128 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám