Hlavní obsah

Česká socha připomíná v Kostnici osud mistra Jana Husa

Osud mistra Jana Husa připomíná od soboty v jihoněmecké Kostnici pískovcová socha, kterou vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích na Jičínsku.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Osud mistra Jana Husa připomíná od 4. července v jihoněmecké Kostnici pískovcová socha, kterou vytvořili studenti z Hořic na Jičínsku.

Článek

"Tato socha je součástí projektu mistr Jan Hus - cesta ke smíření. Záměrem je na několika místech, která se vztahují k Husovu životu a působení, nebo i dalších, umístit tyto sochy. Byly již umístěny v Husinci, to znamená v rodišti mistra Jana Husa, a teď je umístěna tato plastika tady v Kostnici na místě, kudy pravděpodobně procházel mistr Jan Hus na místo, kde byl potom upálen," řekl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Osud mistra Jana Husa připomíná v Kostnici pískovcová socha, kterou vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích na Jičínsku.

Šestitunová skulptura, která znázorňuje hořící kalich a nese jména a data smrti Jana Husa a Jeronýma Pražského.

Sochu věnovali městu Kostnici Církev československá husitská a Královéhradecký kraj. Záštitu nad ní převzal český prezident Miloš Zeman. Po odhalení sochy se přes 100 lidí, z větší části Čechů, přesunulo k Husovu kameni.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Husův kámen v Kostnici, který označuje místo, kde byl údajně v roce 1415 upálen mistr Jan Hus (na snímku ze 4. července).

Reklama

Související témata:

Související články

Papež s Čechy litoval Husovy smrti

Papež František v pondělí u příležitosti 600. výročí smrti Jana Husa ve Vatikánu přijal zástupce českých křesťanských církví. Ve své řeči pak znovu vyjádřil...

Výběr článků

Načítám