Hlavní obsah

Český důchodce využívá slovenské vlaky zdarma

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český důchodce Jaroslav Vítoslavský (55) z Jablunkova využívá možnost cestovat na Slovensku vlaky zdarma. Od loňského listopadu projezdil zemi několikrát křížem-krážem. „Za ubytování většinou neplatím. Ke spánku využívám noční vlaky, které jsou rovněž zdarma,“ cituje slovenský Denník N bývalého horníka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

U pokladen se vyřizují průkazky potřebné k cestování zdarma.

Článek

Český důchodce například v zimě srovnával vánoční výzdobu v Bratislavě s tou ve východoslovenském Prešově, navštívil řadu muzeí a obdivoval dřevěné kostelíky na východě Slovenska.

„Na výlet po Slovensku vyrážím každý druhý týden. Slovensko je krásné a jsem rád, že sem mohu jezdit tak často, jako nikdy předtím,“ uvedl Vítoslavský. „V novinách jsem si přečetl, že slevy se týkají i českých důchodců. Takže stačí, pokud si koupím jízdenku do první stanice na slovenském území a dál už cestuji bezplatně,“ dodal.

Cestování vlaky zdarma pro důchodce, studenty a děti zavedla vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) od 17. listopadu 2014. Toto vládní opatření bylo původně zamýšleno, jako gesto pro Slováky, ale na základě evropských pravidel nikdo nemůže zvýhodňovat občany pouze jedné členské země.

Rekordman najezdil 16 tisíc kilometrů

Vlaky zdarma tak mohou využívat i občané ostatních států Evropské unie, což také činí. Slovenské dráhy evidují občany všech členských zemí unie kromě Malty. Z 13 000 cizinců je 11 500 Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám