Hlavní obsah

Věřitelé jsou teroristé, prohlásil řecký ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Proti tlaku mezinárodních věřitelů na Řecko se v sobotu znovu vymezil ministr financí Janis Varufakis. V rozhovoru pro španělský list El Mundo nazval věřitele teroristy. Vláda vyzývá Řeky, aby v nedělním hlasování řekli ne podmínkám věřitelů pro uvolnění dalších nezbytných půjček.

Foto: Kostas Tsironis, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

Poskytovatelé půjček chtějí podle Varufakise Řeky vystrašit. „Proč nás donutili zavřít banky? Aby v lidech vzbudili strach. A šíření strachu se nazývá terorismem,“ řekl šéf řecké kasy.

Tzv. trojka věřitelů, tedy Mezinárodní měnový fond, eurozóna a Evropská centrální banka podle chce Řeky přinutit hlasovat pro její podmínky, aby je ponížila.

Byla to přitom řecká vláda, která referendum vypsala o tom, zda má přijmout požadavky na další škrcení dávek a výdajů. Řecký premiér Alexis Tsipras přitom v průběhu týdne posílal do Bruselu protichůdná prohlášení. Nejprve podmínky odmítal, pak žádal o třetí záchranný balík z eurozóny, načež prohlásil, že je podmínky ochoten přijmout, a skončil obviňováním věřitelů z vydírání.

Varufakis zopakoval, že pokud převáží kladné odpovědi na otázku, zda by Řecko mělo přijmout podmínky věřitelů, tak rezignuje.

Ani odmítnutí podmínek by ale podle něj nemuselo znamenat konec dohod Atén s věřiteli. Odchod Řecka z eurozóny by znamenal ztrátu biliónu eur, uvedl Varufakis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám