Hlavní obsah

Referendum v Řecku má zelenou, soud námitku zamítl

Novinky, rei
Atény
Aktualizováno

Referendum o přijetí nebo zamítnutí podmínek mezinárodních věřitelů nepředstavuje porušení řecké ústavy, rozhodl v pátek tamní nejvyšší správní soud. Lidovému hlasování, které může rozhodnout o setrvání země v eurozóně, tak nestojí nic v cestě. Uskuteční se v neděli.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Řekové budou v neděli odpovídat ano, nebo ne na otázku, zda Atény mají přistoupit na podmínky věřitelů pro získání dalších půjček.

Bez nich jim záhy dojdou peníze. Tamní banky nebudou mít co vyplácet už v pondělí. [celá zpráva]

Věřitelé přitom odmítají s Aténami dál jednat, dokud nebude znám výsledek referenda.

Dějinná křižovatka

Premiér Alexis Tsipras, který ho vyhlásil, na Řeky apeluje, aby pokračování škrtů a utahování opasků odmítli. Vybřednout z dluhů Řekům beztak nepomohou, argumentuje Tsipras opírající se o analýzu Mezinárodního měnového fondu.

Řecko se ocitlo v dluhové spirále už před pěti lety a získalo množství půjček od MMF, soukromých věřitelů i eurozóny a Evropské centrální banky. Ekonomika se ale nezvedla a dluhy se stále kupí. Devalvovat nadnárodní euro přitom Řekové nemohou.

Země a s ní celá eurozóna, potažmo Evropská unie, se ocitly na dějinné křižovatce. Vyústění mohou být různá, referendum ale mnohé naznačí. Ačkoliv se táže na podmínky věřitelů, nepřímo se týká setrvání Řecka v měnové unii, z které dosud nikdo nevystoupil, takže není jasné, co všechno by takový krok přinesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám