Hlavní obsah

Frustrovaní a rozzlobení důchodci v Řecku krizi nezvládají

Atény

Frustrace a rozhořčení panuje mezi důchodci v Řecku, jimž vláda dovoluje vybrat si z penze maximálně 120 eur na týden. Zklamaní lidé poukazují nejen na to, že to si za svoji celoživotní práci nezasloužili, ale často také na skutečnost, že z penze podporují další rodinné příslušníky, kteří jsou bez zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Penzista pláče před bankou v Soluni

Článek

„Pracoval jsem celý život a teď si vláda myslí, že mohu žít jen ze 120 eur týdně (3300 korun). S tím nezaplatíme žádný účet, ale o účty mi ani teď nejde. Jde o jídlo a o zdraví. Živím také manželku a dvě děti. S tímto si nevystačíme,“ řekl 58letý penzionovaný námořník George Lagaras.

Důchodci protestují a žádají neomezený přístup ke svým penězům, ačkoliv na tom nejsou o moc hůře než ostatní lidé, kterým vláda povoluje vybrat z bankomatu denně maximálně 60 eur. Ani tolik jim už ale v pátek mnohé bankomaty nedaly, protože došly dvaceti- nebo padesátieurové bankovky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v pátek zasahovali v Athénách proti demonstrantůmVideo: Reuters

Penzisté, kteří mnohdy nemají bankovní kartu, oblehli peněžní domy už v úterý v noci. Ve středu se jich pak několik set vydalo protestovat před centrální banku. Někteří psychické vypětí a dlouhé fronty v letním vedru nezvládají a kolabují.

Lidé žijí v nejistotě. „Dostanu 120 eur a říkají, že příští týden bych mohl dostat dalších 120 – možná,“ prohlásil 71letý Georgios Petropoulos.

Foto: Profimedia.cz

Fronta důchodců před bankou v Aténách

„Deprimuje mě to. Jsem obyčejně pozitivní člověk a nechci, aby mě ovládl strach. Snažím se vyhýbat lidem, kteří to vidí černěji než já, a snažím se nedívat se na zprávy v televizi ohlašující, že už nastala katastrofa a máme to spočítané,“ doplnila 64letá Eleni Loukissaová.

Pětašedesátiletá bývalá policistka Sophia Lagiouvá si myslí, že by vládní strana Syriza měla obnovit jednání s věřiteli. Vysvětlila, že z tak nízké částky s manželem nevyžijí. „Mám strach. Naše vláda ztratila rozum,“ řekla agentuře AP.

„Tato země končí”

Jiní nesouhlasí. „Mám vztek. Před těmito omezeními jsme si se ženou žili snadno. Teď se musím bát a Evropa mi ještě chce důchod zkrátit. Jsem si jistý, že tato země končí,“ řekl nejmenovaný penzionovaný stavebník a následně se rozplakal. Ne tak kvůli finančním problémům, ale proto, že krize vnesla rozkol i do jeho nejbližšího okolí. Z tradičních rodinných nedělních obědů podle něj vymizela veškerá idyla a on a jeho děti na sebe křičí a hádají se kvůli politice vlády.

Zhruba dva a půl miliónu řeckých penzistů na tom totiž není nijak hůře než ostatní. „Mám děti, které mají dva roky a dva měsíce. Je to opravdu těžké. Minulý týden se mi podařilo vybrat nějaké peníze, ale nechávat je doma je také nebezpečné. Narostl počet krádeží, stalo se to i mým známým. Také výběr v některých místech je nebezpečný. Musím ale u sebe něco mít, kdybych něco potřebovala pro děti,“ uvedla 34letá žena, která se představila pouze křestním jménem Ereftheria.

Reklama

Související články

Eurozóna bude jednat s Řeckem až po referendu

Ministři financí eurozóny se shodli, že do nedělního řeckého referenda nebudou s Aténami jednat o podmínkách mezinárodních věřitelů. Po středeční mimořádné...

Výběr článků

Načítám