Hlavní obsah

Před nedělním referendem je Řecko rozdělené

– Atény • Aktualizováno

Před klíčovým nedělním referendem v Řecku přibývá příznivců záchranného plánu, který navrhovali mezinárodní věřitelé. V nejnovějším průzkumu se tábor těch, kdo by hlasovali pro, vyrovnává s odpůrci škrtů. Rozdíl je jen 1,4 procentního bodu, ukázaly výsledky ankety řeckého institutu ALCO.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Plakáty vyzývající k odmítnutí (oxi) i k přijetí podmínek pomoci (nai) zahraničních věřitelů

Článek

S podmínkami věřitelů podle listu Etnos souhlasilo 44,8 procenta respondentů, proti bylo 43,4 procenta. Nerozhodnutých zůstávalo 11,8 procenta oslovených.

Foto: David Ryneš, Novinky

Souhlas Řeků s podmínkami věřitelů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak podle průzkumu, který si objednala zpravodajská agentura Bloomberg News, hodlalo 43 procent oslovených hlasovat pro „ne“ a 42,5 procenta pro možnost „ano“.

V této anketě nedokázalo nebo nechtělo odpovědět skoro 15 procent respondentů. Naopak podpora setrvání Řecka v eurozóně byla podle tohoto průzkumu jednoznačná.

Za nejlepší volbu pro budoucnost Řecka ji považovaly více než čtyři pětiny dotázaných. Pro návrat k národní měně bylo pouze 12 procent respondentů.

Odmítnutí návrhu mezinárodních věřitelů podporuje i řecká levicová vláda.

Foto: Reuters

Proevropský Řek se samolepkou vyzývají k přijetí podmínek věřitelů

Řecký premiér Alexis Tsipras vybídl své spoluobčany k odmítnutí podmínek. Neznamenalo by to podle něj ani roztržku s Evropskou unií, ani by to prý automaticky nepřinášelo otázku setrvání Řecka v eurozóně. Naopak by to podle Tsiprase byl rozhodný krok k vyjednání lepších podmínek.

Řecký ministr financí Janis Varufakis ve čtvrtek řekl, že pokud voliči v neděli podmínky pomoci mezinárodních věřitelů přijmou, odstoupí z funkce. Nevyloučil ani demisi celé vlády. [celá zpráva]

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Plakát vyzývají k odmítnutí podmínek pomoci s obrázkem německého ministra financí Wolfganga Schäubleho

Řečtí voliči jsou před klíčovým referendem zmateni, napsala v pátek agentura AP. Jedním z důvodů je i otázka, na kterou mají odpovídat. Ta je naformulovaná šroubovaným jazykem a odkazuje na dokumenty, které většina Řeků nezná, přičemž ve výběru odpovědí se možnost „ne“ nachází před „ano“. [celá zpráva]

Nesmyslné referendum 

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis německým médiím sdělil, že otázka, která má být Řekům v neděli předložena, je irelevantní.

„Návrhy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, o kterých se má hlasovat, se odvolávají na úvěrový program, který mezitím vypršel,“ uvedl v rozhovoru zveřejněném v pátek listem Die Welt.

„Euroskupina je nepřijala ani nezamítla. Také neodpovídají současnému stavu jednání.“ Když premiér Tsipras referendum před zhruba týdnem oznamoval, „byli jsme pořád uprostřed jednání“, uvedl také Dombrovskis.

Nejvyšší správní soud v pátek rozhodne, zda referendum neporušuje ústavu. Dva Řekové na něj podali stížnost, že je v rozporu s ústavou. Verdikt by mohl být znám odpoledne. Řečtí ústavní právníci se vesměs shodují, že soud proti lidovému hlasování nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám