Hlavní obsah

Německo si kvůli odposlouchávání předvolalo amerického velvyslance

Berlín

Německá vláda bere vážně nové zprávy serveru WikiLeaks o odposlouchávání svých členů ze strany americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Předvolala si amerického velvyslance. Ve čtvrtek to řekl DPA mluvčí kabinetu kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Místnost na americké ambasádě, kde bylo sledovací zařízení

Článek

Vláda považuje odposlouchávání německých politiků americkou NSA za poškození spolupráce tajných služeb obou států, zdůraznil mluvčí. Dodal, že šéf úřadu kancléřky Peter Altmaier si kvůli tomu „pozval k rozhovoru” velvyslance Spojených států v Německu Johna Emersona.

Dal mu jasně najevo, že je nutné dodržovat německé zákony a že jejich porušení bude stíháno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O tom, že Merkelová bere nové zprávy o odposleších vážně a míní na ně tvrdě reagovat, svědčí podle DPA skutečnost, že „rozhovor” Altmaiera s Emersonem by podle neoficiálního sdělení měl být brán jako „předvolání”. Předvolání je přitom v diplomacii považováno za ostrý protest vlády.

Téměř 70 čísel

Německá média ve středu s odvoláním na Wikileaks informovala, že NSA neodposlouchávala jen kancléřku, ale dlouhodobě i další vysoce postavené vládní politiky. Její zájem byl údajně zaměřen i na německou měnovou a obchodní politiku a odposlouchávané rozhovory se zčásti týkaly i řecké dluhové krize.

K cílům agentury patřila ministerstva hospodářství, financí a zemědělství. Dokumenty zveřejněné serverem WikiLeaks údajně obsahují 69 odposlouchávaných telefonních čísel, jejichž sledování se dá prý dohledat až do 90. let.[celá zpráva]

Odposlouchávání německé kancléřky Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera americkou tajnou službou vyšlo najevo poprvé v roce 2013. Aféra tehdy poškodila vztahy mezi Spojenými státy a Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám