Hlavní obsah

MMF chce dramaticky ulevit Řecku, nebude muset 20 let splácet půjčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Řecko bude v následujících třech letech potřebovat další finanční pomoc přesahující 50 miliard eur, varoval v pátek Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten v současné krizi, kdy Aténám hrozí bankrot, navrhuje, aby země dostala dvacetiletý odklad na splácení dluhů, napsal britský The Guardian.

Foto: Giorgos Kontarinis/Eurokinissi, Reuters

Demonstranti v Aténách pálí vlajku Evropské unie na protest proti požadavkům mezinárodních věřitelů

Článek

MMF varoval, že stávající situace okolo dluhu je neudržitelná. Řecko má do 20. července zaplatit 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance. Další podobná splátka ho čeká v srpnu. Do konce června přitom nezaplatilo 1,6 miliardy eur právě MMF. [celá zpráva]

„Velmi podstatné změny v politice a ve výhledu od počátku roku vedly k podstatnému zvýšení finančních potřeb. V rámci balíčku navrhovaného institucemi Řecku by tyto potřeby mohly od října 2015 do konce roku 2018 dosáhnout 50 miliard eur, což vyžaduje nové peníze z Evropy ve výši 36 miliard v rámci tříletého období,“ uvedl MMF podle Guardianu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fond zmiňuje potřeby až od října, proto list The Financial Times vzhledem k stávajícím závazkům varoval, že je potřeba přes 60 miliard.

K třiceti šesti miliardám, které by poskytly evropské země, by MMF přidal 14 miliard. Právě tyto půjčky teprve mohou vytvořit prostor pro nadechnutí a stabilizaci ekonomiky, napsal deník.

Nesplatitelný dluh

Aby bylo řecké hospodářství v následujících desetiletích vůbec životaschopné, navrhuje MMF zároveň ve své analýze odložit první splátky dluhů o dvacet let. Poslední by se neměly splácet dřív než v roce 2055.

Řecko bude podle fondu ohroženo krizemi další dlouhá desetiletí.

MMF za udržitelný považuje dluh ve výši 117 procent HDP. Ještě v roce 2020 bude i za nejpříznivější situace činit v Řecku 150 procent a o dva roky později 140 procent. V současné době mají Atény dluh v poměru k HDP na úrovni 175 procent.

MMF obvykle klade důraz na udržitelnost a snižování zadlužení států. V aktuálním vyjádření kritizovalo novou vládu Alexise Tsiprase, že nepokračovala ve škrtech,

Tlak na změnu vlády?

List New York Times ale zmiňuje, že mnozí ekonomové považovali řecký dluh za nesplatitelný ještě před nástupem levicové strany SYRIZA.

I úsporné programy mají své kritiky. Škrty nesnížily nezaměstnanost a řecká ekonomika nerostla, jak se čekalo.

Sílí spekulace, že věřitelé si přejí změnu vlády v Řecku. Kromě listu The Guardian [celá zpráva] to uvedli i analytici skupiny Eurasia Group.: „Vidí nedělní referendum, jako první možnost toho dosáhnout.” Premiér naznačil, že pokud by lidé řekli ano škrtům, Tsipras by zřejmě odstoupil. [celá zpráva]

Do referenda nebude eurozóna s Řeckem o řešení krize dál jednat. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám