Hlavní obsah

Na Donbasu vyrostla za 14 dní operační základna, může rozhodnout o dobytí Mariupolu

– Kyjev
Novinky, rei

Novou vojenskou základnu na východní Ukrajině objevili s nasazením bezpilotního stroje prokyjevští dobrovolníci z organizace Dnipro-1. Kamera stroje zaznamenala vybudování předsunuté operační základny v průběhu pouhých 15 dní. Podle Dnipro-1 je ruská. Americký server Daily Beast napsal, že by zařízení mohlo významně přispět k úspěchu možné povstalecké ofenzívy proti Mariupolu.

BEZ KOMENTÁŘE: Během dvou týdnů vznikla na Ukrajině vojenská základna

 
Článek

„Pokračování války je nevyhnutelné,“ uvedl server k charakteru a geografickému umístění základny.

Zařízení se nachází jižně od obce Soncevo v Doněcké oblasti nedaleko hranice s Ruskem, zhruba jen 12 kilometrů od čelních frontových ukrajinských usedlostí Novolaspa a Hranitne. Základna je vklíněna mezi města Volnovacha na západě, které kontroluje Kyjev, a východnější Tělmanovo, jež ovládají separatisté.

„Sehrála by tedy vedoucí roli při jakékoli nastávající ofenzívě na Mariupol, přístavní město u Azovského moře. Posily z této předsunuté operační základny by separatistům umožnily odříznout ukrajinské síly v Mariupolu od podpory ze severu,“ napsal Daily Beast.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Násilí se v této oblasti stupňuje už několik měsíců, stejně jako odtud pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) hlásí nové koncentrování těžké techniky a vojáků.

Vyrostla za dva týdny

Dron základnu z výšky nafilmoval poprvé 20. května. Zachytil přítomnost nejméně dvou tanků, sedmi desítek vojáků, několika nákladních aut a různého stavebního zařízení. Při druhém přeletu 4. června už zde stála rozsáhlá základna se stany a zázemím pro vojáky, seřadiště, přístupové cesty, protitankové dělo, devět T-72, z nichž jeden byl vybaven pluhem pro odstraňování min, několik cisteren krytých v okopech. Zhruba hektarovou základnu s přilehlým cvičištěm chrání systém zákopů.

Ukrajinská vláda opakovaně varuje, že se separatisté chystají vyrazit proti přímořskému Mariupolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám