Hlavní obsah

Středozemní moře už letos překonalo 137 tisíc běženců, dvakrát víc než loni

Ženeva

Nebezpečnou cestu do Evropské unie přes Středozemní moře za první půlrok letošního roku podniklo 137 tisíc běženců, což je takřka dvojnásobek oproti stejnému období v loňském roce. Vyplývá to ze středeční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Každý třetí uprchlík, který se dostal na území jižních zemí Evropské unie, pochází z válkou zbídačené Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky migrantů zachránila ve Středozemním moři norská pobřežní strážVideo: Reuters

 
Článek

"Údaje získané z Řecka, Itálie, Malty a ze Španělska ukazují od ledna do června na ohromný, 83procentní nárůst počtu uprchlíků a migrantů překračujících Středozemní moře – 137 tisíc ve srovnání se 75 tisíci za stejné období v loňském roce," uvedl UNHCR.

Drtivá většina má nárok na status uprchlíka

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Drtivá většina všech běženců se na náročnou a nebezpečnou cestu podle OSN vydala kvůli válce, násilnostem a útlaku ve vlasti. Třetina všech běženců pochází ze Sýrie, druzí nejčastější jsou Afghánci a třetí obyvatelé Eritreje.

UNHCR uvádí, že takřka všichni běženci z této trojice zemí splňují podmínky pro status uprchlíka či jiné formy ochrany.

Nejvíce jich uteklo do Řecka

Největšímu přívalu běženců čelí Řecko, kam se letos dostalo 68 tisíc lidí, Itálie hlásí číslo o 500 uprchlíků nižší. Dalšími vstupními zeměmi do EU jsou Španělsko a Malta.

Evropská unie se pokouší situaci v jižních zemích bloku řešit návrhy na přerozdělení běženců. Členské státy na červnovém summitu odmítly možnost povinných kvót, přijímání uprchlíků chtějí zachovat na dobrovolné bázi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám