Hlavní obsah

V okolí odstavené jaderné elektrárny Černobyl opět hoří les

Kyjev
Aktualizováno

V zakázané zóně okolo havarované a odpojené jaderné elektrárny Černobyl vypukl požár. Oheň se postupně rozšířil na 130 hektarů porostu. Oznámila to dnes agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na hasiče, kteří se snaží plameny uhasit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči bojují s požárem u odstavené jaderné elektrárny ČernobylVideo: Reuters

 
Článek

Požár začal vzplanutím suché trávy a rákosu v pondělí odpoledne u vsi Kovšilovka, která spadá do oblasti, odkud se po výbuchu reaktoru v elektrárně museli lidé vystěhovat. S ohněm bojuje 117 hasičů za pomoci 24 kusů techniky. Požár zuří v posledních době v okolí Černobylu už podruhé.

Na přelomu dubna a května hasiči zápolili s plameny čtyři dny. Požár vznikl v méně zamořené oblasti, ale poté postupoval západním směrem do míst, která byla při explozi elektrárny v roce 1986 radiací zamořena více. Úřady nevylučovaly, že někdo oheň založil úmyslně.

Exploze čtvrtého bloku elektrárny v Černobylu v roce 1986 způsobila nejhorší jadernou havárii na světě. Reaktor byl přikryt betonovým sarkofágem, aby se zamezilo úniku radioaktivních látek. V současnosti se buduje nový kryt, který má být dokončen podle různých zpráv nejdříve letos, možná však až v roce 2017.

Zbylé černobylské reaktory byly kvůli nedostatku elektřiny v zemi odstaveny postupně. Jako první byl v roce 1991 uzavřen druhý blok, první blok skončil v roce 1996 a třetí, poslední fungující reaktor byl vypnut teprve v prosinci 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám