Hlavní obsah

Francouz, který měl uříznout hlavu svému zaměstnavateli, odmítá vypovídat

Muž podezřelý z pátečního atentátu u francouzského Lyonu odmítá vypovídat a vyšetřovatelé tak stále neznají motiv jeho činů. Řidič nákladního vozu Yassine Salhi zůstává ve vazbě. Policie spolu s ním zadržela i jeho manželku a sestru. Čtvrtého zadrženého v sobotu propustila, aniž by ho z něčeho obvinila.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Francouzští vyšetřovatelé na místě útoku v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier

Článek

Pětatřicetiletý muž s alžírsko-marockým původem podle vyšetřovatelů v pátek dodávkou zaútočil na sklad americké společnosti na výrobu technických a průmyslových plynů v průmyslové zóně asi 30 kilometrů jižně od Lyonu.

Mluvčí pařížské prokuratury Agnes Thibaultová-Lecuivreová řekla, že vyšetřovatelé dosud nenarazili na nic, co by vysvětlovalo motiv činu nebo ukazovalo na případné zahraniční vazby útočníka. Ten s vyšetřovateli nespolupracuje a odmítá vypovídat.

Podle francouzských protiteroristických zákonů muže být podezřelý zadržován čtyři dny. Pak musí být buď propuštěn, nebo předběžně obviněn a poslán do vazební věznice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník nechal v továrně tělo s uříznutou hlavou a vlajku džiháduVideo: Reuters

Samotný atentát se obešel bez obětí na životech, dva lidé byli zraněni. Na místě se našla lidská hlava a islámské nápisy. Obětí s uříznutou hlavou byl Sahliho 54letý zaměstnavatel, jeden z místních podnikatelů. [celá zpráva]

Policie ho v minulosti sledovala

Někteří analytici v této souvislosti v médiích vyjádřili pochybnosti, zda lze událost skutečně kvalifikovat jako teroristický čin; šlo podle nich možná o kriminální akt osobní msty.

Salhi dosud neměl záznam v trestním rejstříku, ale policie jej zařadila mezi sledované osoby v letech 2006 až 2008 pro podezření, že se dal na cestu radikálního islámu.

Jeho žena francouzskému rozhlasu řekla, že nechápe, jak mohl manžel atentát spáchat. "Jsme normální muslimové, dodržujeme ramadán," podotkla.

Francouzské úřady se po šoku z lednových atentátů v Paříži a následných protiislámských činů v zemi obávají důsledků pátečního útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám