Hlavní obsah

Maďarsko ustupuje, nechce jen uprchlíky z Řecka a o plotu už nemluví

Právo, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ve středu zdůraznil, že jeho země dodržuje pravidla a zákony Evropské unie a že pouze nechce přijímat migranty, kteří do Evropské unie vstoupili v Řecku. Podle agentury APA tak Maďarsko couvlo po kritice, že pozastavilo azylovou dohodu. Maďarsko ve středu označilo zajištění své hranice se Srbskem za „dočasnou bezpečnostní uzavírku“ kvůli pronikání migrantů, o výstavbě plotu už se nezmiňuje.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Afghánští běženci v Maďarsku

Článek

"Vůbec nejde o to, že by Maďarsko pozastavilo platnost pravidel Evropské unie, a žádné takové rozhodnutí přijato nebylo," zdůraznil podle agentury MTI maďarský ministr. Podle jeho slov byl ale maďarský kabinet informován, že Rakousko a deset dalších členských zemí EU chce vrátit ilegální migranty do Maďarska. "S tím nesouhlasíme," řekl a poukázal na to, že tito běženci vstoupili na území unie už v Řecku. "Měli by (proto) být posláni tam," dodal.

László Tasnády z maďarského ministerstva vnitra na zasedání bezpečnostního výboru maďarského parlamentu rovněž konstatoval, že Maďarsko nadále dodržuje dublinskou dohodu o vracení migrantů do země, kde na území Evropské unie poprvé požádali o azyl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Žádáme pouze o trpělivost, protože další migranty nemůžeme přijmout,“ uvedl Tasnády.

Maďarsko disponuje kapacitami na přijetí 1500 přistěhovalců, ale momentálně se pomocí stanů podařilo tyto kapacity zvýšit na 3500 až 4000 osob. Pokud by však západní země začaly vracet do Maďarska migranty, kteří po přechodu hranice se Srbskem požádali o azyl v Maďarsku a pokračovali dál, tyto kapacity by nestačily.

„Letos k nám přišlo ze Srbska 60 922 migrantů. Maďarsku tento tlak způsobuje značné problémy,“ uvedl ministr zahraničí Szijjártó na tiskové konferenci, která se konala o přestávce jednání maďarské vlády.

Kritika Maďarska

Pozastavení zpětného přijímání migrantů zkritizoval rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz a italský premiér Matteo Renzi, informovala agentura APA.

„Toto Rakousko nemůže tolerovat,” řekl šéf rakouské diplomacie Szijjártóvi podle agentury APA, která citovala sdělení rakouského ministerstva zahraničí.

Předseda nejsilnější rakouské opoziční strany FPÖ Heinz-Christian Strache požaduje rovněž obnovení kontrol na hranicích s Maďarskem, které v úterý oznámilo, že dočasně nebude ze zemí EU brát zpět migranty.  Rakouské hranice jsou podle Stracheho otevřené jako „vrata stodoly”. Jenom letos prý přicestuje až 70 000 lidí, většinou ilegální přistěhovalci a ekonomičtí uprchlíci.

Podobně kriticky reagoval na opatření Maďarska rovněž předseda italské vlády Renzi. Varoval přitom, že postup Maďarska v problematice běženců hrozí „budováním nových zdí” v Evropě. Narážel na plán postavit zeď na srbsko-maďarských hranicích.

„Hrozí nebezpečí, že dnešní generace zažijí stavbu hraničního plotu mezi Maďarskem a Srbskem. Návratu zdí je nutné zabránit,” zdůraznil Renzi v italském Senátu.

O plotu se už nemluví

Na technické zabezpečení maďarsko-srbské hranice vyčlení maďarská vláda 6,5 miliardy forintů (zhruba 570 miliónů korun). Technické zabezpečení mají vybudovat vojáci a policisté bez účasti soukromých firem.

Maďarsko ještě minulý týden mluvilo o vybudování 175 kilometrů dlouhého a čtyři metry vysokého plotu na maďarsko-srbské hranici. Zdá se, že tento plán se neuskuteční. Maďarský deník Népszabadság v této souvislosti uvedl, že je to i kvůli 250tisícové maďarské menšině žijící v srbské Vojvodině: „Žádný z dosavadních kabinetů nechtěl srbskou hranici uzavřít s ohledem na značný počet Maďarů žijících na druhé straně hranice. Tito Maďaři jezdí do Maďarska za nákupy, k lékaři, do škol, za prací i na návštěvu příbuzných.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám