Hlavní obsah

Ministři se vyslovili pro demilitarizaci Šyrokyna

Paříž

Ministři zahraničí Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny na své úterní schůzce v Paříži vyzvali k co nejrychlejšímu ukončení násilností v Donbasu. Vyzvali k demilitarizaci Šyrokyna, které je jedním z ohnisek bojů. Uvádí se to v prohlášení, které v noci na středu zveřejnilo francouzské ministerstvo zahraničí, a ve vyjádření ministra zahraničí Ruska Sergeje Lavrova.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ministři zahraničí Francie a Ruska Laurent Fabius a Sergej Lavrov (vlevo) před jednáními o Ukrajině

Článek

Ministři se vyslovili pro demilitarizaci Šyrokyna, ke které by mohlo dojít už brzo, uvedl Lavrov. Na místo by se co nejrychleji měla dostavit mise evropských pozorovatelů a o výsledcích své kontroly by měla ministry zahraničí informovat. Obec Šyrokyne je srovnána se zemí, trvale tam podle ukrajinských zdrojů přežívá asi třicet lidí.

Ministři také vyzvali znepřátelené strany, aby do pátku uzavřely dohodu o odsunu zbraní ráže menší než 100 milimetrů, kterou brzdí spory o technické detaily. O stažení zbraní nižšího kalibru se jedná už několik týdnů, dohody ale zatím dosaženo nebylo. Samotný odsun by měl být proveden během několika příštích týdnů.

Únorové dohody z Minsku stanoví, že z fronty má být odsunuta vojenská výzbroj o ráži vyšší než 100 milimetrů. Ukrajinská armáda i povstalci ujišťují, že ujednání respektují, nicméně vzájemně se obviňují z opaku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ministři zahraničí se v prohlášení vyslovili pro usnadnění práce pozorovatelské skupiny Organizace pro bezpečnost na spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž členové při plnění své mise neustále narážejí na problémy. Zesílený monitoring by měl pomoci snížit napětí. V posledním týdnu přibylo potyček a přestřelek. Za posledních 24 hodin registrovaly ukrajinské vládní síly 64 případů ostřelování ze strany separatistů. Podle mluvčího vlády pro protiteroristickou operaci ATO Andrije Lysenka separatisté 25krát použili minomety ráže 120 mm, zaregistrována ale byla i palba z děl 122 a 152 mm, což jsou vše zbraně, které měly být od frontové linie odsunuty.

Na jednání ministři také zdůraznili, že by bojující strany měly navázat kontakt s Mezinárodním výborem Červeného kříže, aby se operativně distribuovala humanitární pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám