Hlavní obsah

Francie netoleruje americké špehování prezidenta. USA slibují, že ho sledovat nebudou

Washington/Paříž
Aktualizováno

Francie podle BBC nebude tolerovat jakékoli činy, které ohrožují její bezpečnost. Uvedl to francouzský prezident na zasedání bezpečnostní rady kvůli údajnému špehování svých prezidentů ze strany USA. Bílý dům v noci na středu ujistil, že nesleduje a ani nehodlá sledovat komunikaci francouzského prezidenta Françoise Hollanda.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Françoise Hollande

Článek

„Nezaměřujeme se a nebudeme se zaměřovat na komunikace prezidenta Hollanda,” řekl AFP mluvčí americké národní bezpečnostní rady NSC Ned Price. „S Francií úzce spolupracujeme ohledně všech mezinárodních témat a Francouzi jsou našimi nepostradatelnými partnery,” zdůraznil. Neupřesnil ale, zda se podobné operace neuskutečnily v minulosti, poznamenala agentura.

Francouzská média s odvoláním na portál Wikileaks informovala, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) prý špehovala nejméně v letech 2006 až 2012 tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a Hollande.

V Paříži ve středu dopoledne kvůli zprávám o špionáži zasedá mimořádně obranná rada státu, kterou svolal prezident Hollande. Účastní se jí dále premiér Manuel Valls, několik ministrů a představitelé armády i tajných služeb.

Le Bret odjede do USA

Mluvčí vlády Stéphane Le Foll před začátkem zasedání označil špionáž mezi spojenci za "nepřijatelnou".

Ministr zahraničí Laurent Fabius si na 18. hodinu povolal americkou velvyslankyni v Paříži Jane Hartleyovou. Do USA naopak podle mluvčího vlády Le Folla v "následujících dnech" vyrazí vysoký představitel francouzských tajných služeb Didier Le Bret, aby jednal o další spolupráci zpravodajců po odhalení údajných odposlechů.

Z informací, které poskytl Edward Snowden, vzniklo už dříve podezření, že NSA monitorovala hovory německé kancléřky Angely Merkelové, což ochladilo vzájemné vztahy. [celá zpráva]

Odposlouchávání se ale neprokázalo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám