Hlavní obsah

Západ porušuje práva koní, kritizuje čečenský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Promoskevský prezident Čečenska Ramzan Kadyrov, jehož dostihovou stáj v České republice postihly sankce Evropské unie, obvinil v pondělí Západ z porušování práv koní. Učinil tak potom, co ministerstvo financí oznámilo, že v rámci protiruských sankcí zadrží případné zisky stáje, která ovšem může dále normálně fungovat.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Článek

"Jak lze vést jednání o lidských právech na Západě, pokud tam nejhrubějším způsobem porušují práva koní, těch nejmírumilovnějších, nejlepších a nejlaskavějších zvířat na světě? Kdyby o tom uslyšel Bukefalos (kůň starověkého vojevůdce Alexandra Velikého - pozn. red.), i po tisíciletích by se údivem pětkrát obrátil v hrobě," uvedl Kadyrov podle agentury Interfax.

Kadyrovova stáj je od roku 2012 registrována u organizace Jockey Club Česká republika. Po vstupu sankcí EU v platnost české ministerstvo financí následně omezilo peněžní toky stáje. [celá zpráva]

S ohledem na specifičnost majetku se ministerstvo rozhodlo, že nebude zasahovat do běžného chodu stáje, neboť „i pouhým omezením běžné činnosti, do které je třeba zahrnout nejen trénink, ale i účast v závodech či v plemenitbě, hrozí výrazné znehodnocení majetku”.

Dlouhodobý podporovatel Moskvy

Zajištěny však budou všechny případné výnosy, které překročí náklady na běžnou činnost.

Část stáje patří i dvěma společnostem, na něž se mezinárodní sankce, uvalené na Rusko a některé jeho představitele v souvislosti s krizí na Ukrajině, nevztahují. Sankce byly v pondělí prodlouženy do konce ledna 2016. [celá zpráva]

Kadyrov dlouhodobě podporuje Moskvu mimo jiné i v konfliktu na Ukrajině mezi tamními vládními silami a proruskými separatisty. Kreml podle kritiků ruských poměrů ponechává už roky Kadyrovovi v Čečensku volnou ruku na oplátku za ostentativně hlásanou loajalitu a pacifikaci neklidného regionu. Čečenský vládce se těší i štědrým dotacím, které zlé jazyky přirovnávají k válečným reparacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám