Hlavní obsah

EU zaskočila Kyjev, tlačí na udělení trvalého zvláštního statutu Donbasu

Kyjev

Evropská unie naléhá na ukrajinskou vládu, aby plnila další body minských dohod bez ohledu na to, že příměří je porušováno. Požaduje především udělení zvláštního statusu oblastem na Donbasu, které kontrolují separatisté, což Kyjev zaskočilo. Střety mezi separatisty a vládními vojsky na východě země přitom nabývají na intenzitě, uvedla v úterý Ukrajinska pravda.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják na hlídce

Článek

„Evropané od nás potřebují návrh strategie na speciální status Donbasu. A tento status by neměl být omezen třemi lety (jak je tomu v zákoně o oddělených oblastech) a platil by permanentně,“ uvedla předsedkyně parlamentního výboru pro zahraniční záležitosti Ivanna Klympuš-Cyngadzová.

„Z nějakých důvodů se náhle vytyčuje komplexní cesta k naplnění Minsku-2. Bez ohledu na to, že se nenaplnily první kroky, nedodržuje se příměří, není stažena technika a nepropustili naše rukojmí. EU požaduje po Kyjevu, aby udělal pátý nebo sedmý krok,“ diví se předsedkyně.

„Evropská unie chce, aby se všechny otázky minských dohod projednaly v podskupinách kontaktní skupiny, aby nebyla žádná tabu,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí s tím, že oficiální dialog začne po volbách legitimních představitelů odštěpeneckých oblastí.

Ukrajina udělení zvláštního statutu podmiňovala uskutečněním nových voleb, což se v Minsku nedojednalo, a kladla mu překážky.

Boje pokračují

Separatisté za uplynulých 24 hodin ostřelovali třiaosmdesátkrát pozice ukrajinské armády, dva vojáky zabili a tři zranili. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil vládní mluvčí pro operaci proti separatistům ATO Andrij Lysenko: „Ohniskem bojů zůstává Doněck, kde bylo od nedělního rána příměří porušeno dvaapadesátkrát.“

Podle povstalecké agentury DAN se naopak porušování klidu zbraní dopouští ukrajinská armáda, zaznamenáno bylo od neděle údajně 74 případů porušení.

Pozorovatelé z mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve svých zprávách podle DPA uvádějí, že porušování příměří a stále častější nasazování těžkých zbraní mají většinou na svědomí separatisté. Hájí se, že jde o reakci na provokace ukrajinských vládních sil.

O porušování příměří na východní Ukrajině v úterý telefonicky jednali ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Putin chce, aby ukrajinské jednotky skončily s ostřelováním Doněcku, Merkelová vyzvala ke splnění podmínek klidu zbraní.

Merkelová podle DPA upozornila na „znepokojivý počet případů porušování příměří“ a prohlásila, že je třeba bezpodmínečně dodržovat všechny podmínky mírového ujednání z Minsku. „Ruská strana opětovně zdůraznila, že je nutné, aby ukrajinské síly okamžitě zastavily ostřelování na Donbasu,“ řekl podle Kremlu Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám