Hlavní obsah

K separatistům zběhl ukrajinský generál, podle Kyjeva je neschopný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny v pondělí oznámili, že bývalý poradce ukrajinského ministra obrany Oleksandr Kolomiec přešel na jejich stranu. Kyjev ale vzápětí význam přeběhlíka bagatelizoval prohlášením, že generál Kolomiec byl už dávno vyhozen pro neschopnost.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vzbouřenci na východě Ukrajiny

Článek

"Jsem generál ukrajinské armády, naposledy jsem byl hlavním analytikem ozbrojených sil. Budu pracovat pro blaho Doněcké lidové republiky," prohlásil Kolomiec před novináři. Tvrdil také, že už "stovky ukrajinských vojáků a důstojníků" přeběhly k povstalcům. To si prý přejí i mnozí další ukrajinští důstojníci, s nimiž dříve sloužil a s nimiž nyní jedná o přeběhnutí.

Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka lze prý - vzhledem k evidenci početních stavů jednotek, zabitých a zraněných vojáků - vyloučit, že by stovky ukrajinských vojáků přešly k nepříteli.

Cesty do Moskvy

Kyjev také uvedl, že generál Kolomiec byl propuštěn již v srpnu 2012. "Důvodem byla nekompetentnost a četné nepovolené cesty do Ruska, zejména do Moskvy," uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany a dodalo, že kvůli pochybnostem o generálově chování byl také zbaven přístupu k utajovaným informacím.

Podle listu Ukrajinska pravda Kolomiec přešel na stranu separatistů nejspíš už na jaře, protože v dubnu jej vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko jmenoval tajemníkem povstaleckého ministerstva obrany. Z ukrajinské armády byl podle generálního štábu propuštěn již v roce 2008, ale jako "civilista" v éře proruského prezidenta Viktora Janukovyče pracoval na ministerstvu obrany, než byl v srpnu 2012 na základě hlášení od kontrarozvědky propuštěn.

Minulý týden k separatistům přeběhli dva bratři-důstojníci ukrajinské rozvědky, kteří jsou nyní stíháni za vlastizradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám