Hlavní obsah

Moskva se bojí Islámského státu, tajné služby chtějí „rozvázat ruce”

Moskva

Rusko nemá možnost zabránit zapojení svých občanů do řad bojovníků Islámského státu (IS), prohlásil v rozhovoru pro pondělní vydání listu Kommersant šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Je přesvědčený, že Rusko zaostává v zavádění bezpečnostních opatření proti vracejícím se teroristům.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev (vlevo) s prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Patrušev varoval, že dobrovolníci bojující pod černou vlajkou Islámského státu pro Rusko představují hrozbu, které se zatím Moskva nedokáže účinně bránit, protože zaostává v zavádění odpovídajících bezpečnostních opatření. Tajné služby podle něj potřebují „rozvázat ruce”.

Největší nebezpečí podle něj budou dobrovolníci IS představovat, až se vrátí domů, protože mohou vytvořit spící teroristické buňky. „A v pravou v chvíli mohou vůdci teroristů využít takovýchto občanů 'dodržujících zákon', k přípravě či provedení teroristických útoků.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upozornil, že toto nebezpečí hrozí i dalším zemím, které se však už na jejich návrat připravují: „Tam už to pochopili a nyní upravují legislativu a rozšiřují pravomoci svých tajných služeb.“

Horká diskuse o Rusech v řadách IS

Patrušev zasáhl do aktuální diskuse o účasti ruských občanů v řadách Islámského státu, kterou vyvolala studentka Varvara Karaulovová. Ta se pokusila utéct do Sýrie. Patrušev zvolil střízlivější odhad jejich počtu než generálplukovník ruské policie Andrej Novikov, který tvrdil, že jich může být až pět tisíc. [celá zpráva]

„Myslím, že je jich tam víc než tisíc,” odpověděl Patrušev na dotaz, kolik ruských občanů bojuje na straně teroristů z IS.

„Jsou tam tisíce lidí i z jiných států, ze Střední Asie, západní Evropy i USA. V této chvíli nevidím žádnou možnost, jak příliv dobrovolníků zastavit,” řekl šéf Bezpečnostní rady, což je hlavní poradní orgán ruského prezidenta v otázkách branné a bezpečnostní politiky.

Patrušev varoval, že se jejich příliv do řad IS nedá zastavit. „Nyní takovou možnost nevidím. Souvisí to s dvojími standardy. Když IS bojuje s Asadem, USA ho podporují. Ve stejnou chvíli ho bombardují. Dokud neskončí s touto hrou, bude to pokračovat.“ Nezmínil ale, že USA přímo IS nepodporují, že podporují jen některé skupiny bojující po boku jiné skupiny – Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu.

Šéf Bezpečnostní rady ale situaci v Sýrii přirovnal k tomu, co se odehrávalo v 80. letech v Afghánistánu v době sovětské invaze. „Američané zorganizovali hnutí Tálibán, z něhož vyrostla Al-Káida, s níž americké a jiné západní tajné služby udržovaly kontakt,” zdůraznil.

Nelze zabránit cestám dobrovolníků na Ukrajinu

Patrušev také připustil, že se Rusové zapojují i do konfliktu na východě Ukrajiny, ale Moskva podle něj nemá mechanismus, jak jim v tom bránit.

„Nikoho k tomu nevyzýváme ani nepovzbuzujeme, reálně tomu zabránit ale není možné. Vždyť dva milióny uprchlíků nepřijely z Ukrajiny do Ruska jen tak, mají u nás přátele a příbuzné. Vyprávějí jim o zvěrstvech, která se tam dějí, a dál už pracují emoce: lidé tam odjíždějí a zapojují se (do bojů),” konstatoval.

Podle něj není možné zcela zavřít hranici s Ukrajinou: „Máme snad zorganizovat blokádu jako v Leningradu pro celou populaci Donbasu? My je v zásadě živíme, protože tam mají extrémně těžké životní podmínky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám