Hlavní obsah

Klaus se v Londýně sešel se stíhaným podnikatelem Savovem

• Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus v Londýně ve druhé polovině května navštívil stíhaného podnikatele Františka Savova, informoval v pondělí server Neovlivní.cz. Schůzka se uskutečnila krátce před dalším kolem soudního jednání o vydání podnikatele ke stíhání do Česka. Potvrdil ji Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Podnikatel František Savov přichází na jednání londýnského soudu.

Článek

Podnikatelovo vydání žádá Česko, kde je stíhán pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, jde prý o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Tvrdí, že proti němu vedou kampaň média vlastněná vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud v Londýně v polovině června o vydání Savova nerozhodl. Další jednání se uskuteční 2. července a může na něm padnout závěrečný verdikt. Po vynesení závěrečného rozhodnutí mohou přijít i odvolání a začátek odvolacího řízení se dá očekávat nejdříve na přelomu roku.

Podnikatel už v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces.

Podle vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 miliónů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil.

Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám