Hlavní obsah

Řecká krize směřuje k řešení, ale je to porod kleštěmi

Brusel

Nově předložený návrh, kterým chce Řecko dosáhnout dohody o řešení řecké dluhové krize, je „dobrým základem pro pokrok” během pondělních jednáních zástupců eurozóny. Uvedl to Martin Selmayr, šéf kabinetu předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

Foto: Kostas Tsironis, Reuters

Předseda řecké vlády Alexis Tsipras

Článek

„Juncker, Lagardeová a Evropská centrální banka obdrželi nový řecký návrh. Dobrý základ pro pokrok při zítřejším eurosummitu,” napsal ještě v neděli Selmayr anglicky. V němčině, která je jeho rodným jazykem, pak dodal, že jde o „eine Zangengeburt”, v překladu porod s pomocí kleští. Žádné další detaily neuvedl.

Nový návrh předložil v neděli řecký premiér Alexis Tsipras Mezinárodnímu měnovému fondu, a Evropské centrální bance. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Atény se snaží domluvit s mezinárodními věřiteli na podmínkách, za kterých by dostaly zbývající peníze z dohodnutého úvěru.

O řecké krizi se bude jednat v pondělí na summitu v Bruselu. Po poledni se sejdou ministři financí eurozóny. Večer se setkají prezidenti a premiéři 19 zemí platících eurem.

Jednání váznou na neochotě Řeků k dalším škrtům, navrhovanou penzijní reformu, která by vedla ke zkrácení důchodů, odmítl řecký ústavní soud. [celá zpráva]

Společný návrh věřitelů odmítly Atény, dosavadní řecké protinávrhy zase neuspokojily druhou stranu. Bez dohody s touto věřitelskou „trojkou” Řecko nezíská zbylých 7,2 miliardy eur z nynějšího, naposledy v únoru prodlouženého balíku mezinárodní finanční pomoci.

Podle zdrojů německého nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) Atény budou nejspíš muset krátit v červenci platy státních zaměstnanců a důchody i v případě, že se do té doby s věřiteli dohodnou. O dalším osudu jihoevropské země může definitivně rozhodnout už pondělní mimořádný summit politických špiček eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám