Hlavní obsah

Rusku se zmrazení účtů nelíbí, Belgie je částečně odblokovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Rusko bude hájit své zájmy právní cestou. Prohlásil to na okraj ekonomického fóra v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin ohledně blokování ruského státního majetku v Belgii a Francii a zmrazení účtů ruských diplomatických zastoupení v tamních bankách. Belgický ministr zahraničí mezitím ohlásil částečné odblokování účtů ruských zastupitelských úřadů.

Foto: Vasily Maximov/Pool , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Moskva podle Putina neuznává autoritu haagského arbitrážního soudu, který loni nařídil vyplatit miliardy dolarů akcionářům de facto vyvlastněné ropné společnosti Jukos. Právě to je nyní příčinou blokování ruského majetku.

"Budeme hájit své zájmy právní cestou. Náš postoj je jasný: Rusko neuznává autoritu tohoto soudu," prohlásil Putin v narážce na arbitrážní soud, který nařídil vyplacení 50 miliard dolarů (1,2 biliónu korun) akcionářům Jukosu, v jehož čele stál oligarcha a odpůrce Kremlu Michail Chodorkovskij.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov předtím zdůraznil, že Moskva bude uplatňovat princip reciprocity vůči zemím, které zmrazí ruský majetek.

Firmy a další ruské hospodářské subjekty se podle Lavrova chtějí obrátit na ruskou justici, aby zmrazila majetky zahraničních firem s vlastnickým podílem příslušných států.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruská ekonomika je v pohodě, ujišťuje Putin

Ruská ekonomika navzdory předpovědím neprožívá větší krizi, inflaci se daří držet pod kontrolou, kurz rublu je stabilnější a banky se přizpůsobily novým...

Výběr článků

Načítám