Hlavní obsah

Premiéři zemí V4 a Francie odmítají kvóty na přerozdělování migrantů

Novinky, Barbora Zpěváčková, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Premiéři zemí visegrádské skupiny a francouzský prezident François Hollande během pátečního jednání v Bratislavě odmítli přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko jsou připravené řešit migrační krizi na základě dobrovolnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Setkání premiérů zemí V4 a francouzského prezidentaVideo: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

„Zvlášť jsme se zabývali situací v Maďarsku, které je přílivem uprchlíků velmi postiženo,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico. „Jsme připraveni mluvit na půdě Evropské rady, jak pomoci lidem, kteří tuto pomoc potřebují. Odmítáme však povinné kvóty. Dobrovolný přístup může být efektivnější a úspěšnější. Problém je potřebné řešit na územích států, odkud migranti přicházejí. Odmítáme, aby nám někdo stanovil kvóty. Jsme pro princip dobrovolnosti,“ uvedl.

„Evropa musí především řešit příčiny, které vedly k migraci. Myslím zde především na Libyi,“ řekl francouzský prezident François Hollande. „Ekonomická migrace by neměla být zahrnuta do kategorie žadatelů o azyl, kteří prchají před diktaturou ve své zemi. Evropská komise se snaží vnutit určité kvóty na přijímání uprchlíků, ale to není správné. Mělo by to fungovat na bázi dobrovolnosti,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Společná fotografie premiérů zemí V4 a francouzského prezidenta Francoise Hollandea

V podobném duchu se vyjádřil také maďarský premiér Viktor Orbán. V případě migrace je podle něj důležité oddělit ekonomické běžence od těch, kteří si zachraňují život. „V čase válečného konfliktu na Balkáně jsme přijali hodně uprchlíků. Nyní je to vlna ekonomických uprchlíků,” řekl. Současně zdůraznil: „Kvóty jsou v rozporu s evropskými základy.“

Orbán: Plotem chráníme Evropu

Maďarský premiér během jednání obhajoval připravovanou výstavbu 175 kilometrů dlouhého a čtyři metry vysokého plotu na srbsko-maďarské hranici. Argumentoval statistikami. Tvrdí, že ze všech evropských zemí dorazilo do Maďarska nejvíc migrantů.

„Otázka je složitá, ale my hledáme jednoduché řešení - chceme chránit naše vnější hranice. Při začlenění do schengenské zóny jsme se zavázali, že ochráníme vnější hranice, a to uděláme. Nepotřebujeme k tomu pomoc, my to uděláme,” řekl. Přípravné práce na stavbu plotu se podle jeho slov rozběhly. Vyznačuje se území, kde se plot postaví,“ uvedl.

Sankce a tlak na Rusko

Polský ministr obrany Tomasz Siemoniak zdůraznil, že jeho zemi zneklidňuje situace na Ukrajině, kde se opět zvyšuje napětí. „Jsme pro udržení sankcí a trvalého tlaku na Rusko,“ dodal.

„V případě řešení situace na Ukrajině máme minskou dohodu, na jejímž základě by se mělo konat. Máme vůli zachovat sankce,“ dodal francouzský prezident Hollande.

Udržení Řecka v eurozóně

V případě řešení ekonomické krize Řecka je podle Hollandea nutné, aby země měla možnost setrvat v eurozóně. „Důležité je správné načasování rozhodnutí, která mají být řešením této otázky,“ uvedl.

„Máme zájem, aby Řecko zůstalo v eurozóně, ale ne za každou cenu,“ dodal slovenský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám