Hlavní obsah

Premiér Sobotka bude v Bratislavě jednat s Cameronem a Hollandem

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

V rámci jednání premiérů visegrádské čtyřky a bezpečnostní konference Globsec se český premiér Bohuslav Sobotka v pátek v Bratislavě sejde s britským premiérem Davidem Cameronem a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico se svým britským protějškem Davidem Cameronem na bezpečnostní konferenci Globsec

Článek

Politici se podle slovenského ministerstva zahraničí budou zabývat problémem migrace, vývojem na Ukrajině, otázkami energetické bezpečnosti a přípravou klimatické konference v Paříži.

Slovenský premiér Robert Fico chce na nadcházejícím summitu Evropské unie nastolit otázku přerozdělování uprchlíků mezi členské země Unie.

Představitelé České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska už dříve odmítli povinné kvóty na převzetí uprchlíků, s jejichž přílivem se potýkají především Itálie a Řecko. ČR a Slovensko nicméně připustily, že jsou připraveny na základě dobrovolnosti pomoci s řešením náporu uprchlíků.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že Česká republika by mohla přijímat přes tisíc uprchlíků ročně. Podle něj ale musí jít o lidi, které si země vybere a kteří se budou chtít integrovat. Slovenský premiér Fico tento týden bez bližších podrobností uvedl, že Slovensko je v otázce uprchlíků připraveno na dobrovolném principu pomoci, bude-li to potřebné.

Muslimové proti extremismu

Podle agentury Reuters chce britský premiér Cameron na bezpečnostní konferenci v Bratislavě vybídnout muslimské rodiny a obce, aby učinily více na pomoc s bojem proti extremismu.

Podle Camerona ideologii islámských radikálů sdílejí i ti, kdo se například domnívají, že demokracie je špatná, ženy méněcenné a náboženská doktrína stojí nad vládou zákona.

„Existují lidé, kteří zastávají některé z těchto názorů, kteří nejdou tak daleko, aby obhajovali násilí, bezmezně však věří některým z těchto předsudků, které přikládají váhu příběhu krajního islamismu a sdělují dalším muslimům 'jste toho součástí'," řekne podle Reuters Cameron na mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.

Reklama

Výběr článků

Načítám