Hlavní obsah

Historicky první premiérka v Dánsku končí, prohrála volby

Kodaň
Aktualizováno

Středopravá opozice zvítězila ve čtvrtečních parlamentních volbách v Dánsku. Po sečtení všech hlasů na pevnině to sdělila veřejnoprávní vysílací stanice DR. Dosavadní premiérka Helle Thorningová-Schmidtová již uznala porážku a oznámila, že končí v čele své Sociálnědemokratické strany.

Foto: Asger Ladefoged/Scanpix Denmark, Reuters

Dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová

Článek

„Volby jsme nevyhráli a poraženi jsme byli na cílové čáře," sdělila Thorningová-Schmidtová podle agentury Reuters příznivcům. „Schopnost vést spočívá v tom odstoupit ve správnou chvíli. Ta přišla nyní," uvedla s dodatkem, že odstupuje z čela strany.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix Denmark, Reuters

Lars Lökke Rasmussen

Thorningová-Schmidtová byla vůbec první ženou v čele dánské vlády. Přízeň voličů ztratila kvůli nepopulárním úsporným hospodářským opatřením. Premiérka mylně doufala, že oživení ekonomiky jí zajistí znovuzvolení.

Triumfovali populisté

Lídr opozičního bloku Lars Lökke Rasmussen uvedl, že jeho liberálové a další středopravá uskupení mají nyní příležitost vytvořit novou vládu. Pravděpodobně ale bude muset učinit velké ústupky, aby si zajistil podporu pravicových populistů, kteří ve volbách zaznamenali historický úspěch a poprvé se stávají nejsilnější stranou opozičního pravicového bloku.

Blok opozičních stran v čele s bývalým dánským premiérem Rasmussenem získal podle dosavadních prognóz 90 parlamentních křesel v 179členném zákonodárném sboru. Prognózy televize DR ale nezahrnují hlasy odevzdané v Grónsku a na Faerských ostrovech, jejichž poslanci mají v parlamentu čtyři mandáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám