Hlavní obsah

Belgie obstavila ruské účty, Moskva protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Belgii byly ve čtvrtek a zablokovány účty ruského velvyslanectví i ruského zastoupení v EU a NATO. Zabaven byl i majetek kvůli neochotě Moskvy vyplatit 50 miliard dolarů (cca bilión korun) za vyvlastnění ropné společnosti Jukos. Exekuci povolil belgický soud. V Moskvě si proto předvolali belgického velvyslance. Blokovány jsou i účty ruských firem ve Francii.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Odsouzený šéf Jukosu Michail Chodorkovskij. Právě kvůli vyvlastnění firmy nyní země ruský majetek obstavují

Článek

Část bývalých akcionářů Jukosu se sdružila ve společnosti GML, která na ruský stát podala žalobu. Belgický arbitrážní soud žalobě vyhověl a potvrdil právo akcionářů zabavit v Belgii ruský státní majetek v hodnotě 1,9 miliardy dolarů.

Rusko má 50 miliard vyplatit na základě z rozhodnutí mezinárodní arbitráže z loňského července, Moskva ho však neuznává.

Podle šéfa vymahatelské společnosti GML Tima Osborna Rusko nejeví žádné známky ochoty dluh splatit. „Jasně naznačili, že nic nezaplatí, takže nám nezbývá, než peníze vymáhat. Víme, že to bude trvat léta. Máme ale na to dost vytrvalosti i peněz,” poznamenal Osborne.

Podle některých informací by se exekuce měly dotknout i ruské státní železniční společnosti RŽD. Její šéf Alexandr Jakunin v této souvislosti podle agentury Interfax označil belgické soudce za idioty a doporučil jim psychiatrické vyšetření.

Rusko zlikvidovalo kdysi mocný Jukos po odsouzení jeho většinového vlastníka Michaila Chodorkovského v roce 2005, za defraudace a krádeže obrovských objemů ropy. Chodorkovskij vyvlastnění nenapadl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimir Jakunin

Zásahy ve Francii

Šéfka ruské státní informační agentury Rossija segodňa Margarita Simoňjanová novinářům řekla, že francouzské úřady zablokovaly firemní účty její agentury.

Ruská agentura RBK napsala, že ve Francii byla úředně zabavena budova ruské státní společnosti Goszagransobstvenosť, která spravuje ruský majetek v cizině. Důvodem je prý rozhodnutí Ruska vzepřít se výroku arbitrážního soudu v kauze Jukos. Zmrazeny byly podle ruské televize Rossija 24 i účty odbočky ruské banky VTB ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám