Hlavní obsah

Nechcete uprchlíky? Máme plán B, ale ten vás bude bolet, hrozí Itálie

– Řím

Nedohodne-li se Evropská unie na přerozdělení migrantů, kteří po tisících připlouvají k břehům Itálie a dalších jižních zemí, přijme Řím plán B, který bude Evropu bolet. V pondělí to prohlásil italský premiér Matteo Renzi.

Foto: Palazzo Chigi Press Office/Handout, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Článek

„Pokud se Evropská rada rozhodne pro solidaritu, pak je to v pořádku. Pokud ne, pak máme připravený plán B, ale ten by Evropu ranil,“ řekl premiér listu Corriere della Sera.

Renzi vysvětlil, že když se EU na přerozdělení běženců nedohodne, začne jim jeho země vydávat dočasná víza, která jim umožní cestovat do dalších států schengenského prostoru, tedy i do České republiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky uprchlíků se marně snaží dostat z Bolzana na sever EvropyVideo: Reuters

Další podrobnosti nepřipojil, ale podle některých médií by také Italové mohli zakázat migrantům zachráněným ve Středozemním moři vylodění na svém území. Italský ministr zahraničí Sandro Gozzi k tomu stanici BBC řekl: „Je jasné, že v možné druhé fázi uplatníme mezinárodní námořní právo ve všech jeho aspektech.“

Návrhy mají i odpůrce

Premiér Renzi varoval Evropu před úterním zasedáním ministrů vnitra členských zemí Unie v Lucemburku. Na pořadu jednání jsou kvóty na přerozdělení migrantů napříč EU, které navrhla Evropská komise.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Uprchlík v triku s nápisem Prosím otevřete cestu na pobřeží Středozemního moře u hraničního přechodu mezi italským městem Ventimiglia a francouzským městem Menton

Komise navrhla v příštích dvou letech přerozdělení 40 000 uprchlíků ze Sýrie a Eritreje, z nichž 24 000 by přišlo z Itálie a 16 000 z Řecka. K tomu přednesla návrh na přesídlení 20 000 dalších migrantů, většinou Syřanů, kteří utekli do Jordánska, Libanonu a Turecka. Do posledně jmenované země podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v posledních dvou týdnech uteklo přes 23 000 lidí z válečné Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští běženci v uprchlickém táboře v LibanonuVideo: Reuters

Česko by podle návrhů kvót mělo dohromady přijmout 1853 běženců. [celá zpráva]

Některé státy EU návrhy podporují, jiné, včetně České republiky, jsou proti. Jedná se zatím jen o návrhy, o kterých musí rozhodnout členské země. Souhlasit musí tzv. kvalifikovaná většina unijní osmadvacítky, tedy nejméně 16 zemí s alespoň 65 procenty obyvatelstva EU.

Do Itálie a Řecka od počátku roku připlulo už přes 100 000 lidí.

Běžence z přechodu s Francií odvedli

Itálie se už v minulých dnech dostala do křížku s Francií kvůli zhruba 200 migrantům blokujícím hraniční přechod Ventimiglia. Francie Itálii obvinila z nedodržování unijních azylových pravidel, zatímco Italové argumentovali, že pro běžence je Itálie jen tranzitní zemí.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Uprchlíci na pobřeží Středozemního moře u hraničního přechodu mezi italským městem Ventimiglia a francouzským městem Menton

Italská policie spor po pěti dnech ukončila násilným odvedením migrantů. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve krátce předtím řekl: „Musíme rozvinout solidaritu s našimi italskými přáteli a oni musí na oplátku posílit odpovědnost.“ Součástí takové odpovědnosti podle něj musí být „organizování a návrat neregulérních migrantů“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám