Hlavní obsah

Dánská terapie pro drogově závislé: Plavba po Karibiku za 2,5 miliónu

– Kodaň

Luxusní dovolená, nebo účinná terapie pro mladé narkomany a zločince? Dánské úřady čelí kritice kvůli v přepočtu 150 miliónům korun, které už utratily za cesty lodí pro mladé delikventy po Karibiku. Úřady program brání. Prý to není dovolená, ale odvykání s velmi přísným režimem, uvedl s odvoláním na dánská média britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Na šest desítek mladých zločinců strávilo odvykací léčbu na palubě lodí provozovaných společností Den Maritime Base. Ilustrační snímek

Článek

„Dvakrát jsem vylezl na sopku, mnohokrát jezdil na skútru a byl na výpravách v džungli, i když úplně se mi nepovedlo dodělat si potápěčský kurz," popsal dánskému deníku MetroExpress dvaadvacetiletý Christian, který je účastníkem jednoho takového pobytu. Jinak je to i muž, který stál za vyloupením obchodu.

Podle médií strávilo 59 mladých zločinců rok či delší dobu na palubě dvou lodí provozovaných společností Den Maritime Base, která zajišťuje odvykací léčbu. Za každou z nich zaplatili dánští daňoví poplatníci v přepočtu 2,6 miliónu Kč.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fleming Olsen z městského úřadu ve městě Frederikssund, které na cestu poslalo 12 mladých, projekt brání. „Karibik možná zní jako exotické místo, ale je důležité zdůraznit, že tady nemluvíme o dovolené," uvedl.

„Děláme to proto, aby se dostali pryč z prostředí drogové závislosti," dodal.

Musí plnit určité požadavky. Nezajímá mě, co tam dělají, hlavní je, že cesta splní svůj cíl
starosta města Frederikssund

Vynaložené peníze brání i starosta města John Schmidt Andersen. A to i přesto, že město by mělo v současné době najít úspory v hodnotě v přepočtu 112 miliónů Kč.

„Souhlasím s tím, že to vypadá zvláštně. Ale nejde o žádnou okružní plavbu, oni musí plnit určité požadavky. Nezajímá mě, co tam dělají, hlavní je, že cesta splní svůj cíl," dodal starosta.

Marihuana se dala sehnat

Z Christianova vyprávění to ale příliš nevyplývá. Podle něj bylo jednoduché si během plavby sehnat například marihuanu. „Karibik je pravděpodobně světovou metropolí marihuany. Roste všude a i policie ji na mnoha místech kouří, takže jde jen o to, najít na ulici někoho s jointem a koupit si něco," popsal.

Henrik Oxlund ze společnosti Den Maritime Base přiznává, že užívání marihuany může být problém, všichni zaměstnanci se prý ale snaží o to, aby k tomu docházelo v co nejmenší míře.

„Ano, měli jsme problémy s jointy. Když jsme je chytili, dostali varování nebo byli posláni domů, což se v minulosti dělo. Musíte si uvědomit, že jde o velmi problematické mladé lidi," dodal Oxlund.

Znovu se přidal ke gangu

Když se Christian z plavby vrátil, začal znovu obchodovat s drogami a připojil se k pouličnímu gangu jménem AK81.

Rovněž Ole Jacobssen z městského úřadu ve Frederikssundu považuje vynaložení peněz na projekt za správný krok.

„Když vyprávíte o tom, že jsou mladí muži a dívky posíláni na dovolenou na jachtu, naprosto rozumím tomu, že to nezní dobře," uvedl Jacobssen.

„Ale to se neděje, není to dovolená, je tam velmi přísný program," dodal. Děti, z nichž většina byla vyloučena ze škol, se pod vedením lektorů vzdělávají a od půl osmé ráno do půl osmé večer pracují.

Reklama

Výběr článků

Načítám