Hlavní obsah

Rusko odsoudilo plán USA na rozmístění výzbroje na východě Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v pondělí odsoudilo záměr Spojených států rozmístit těžkou vojenskou techniku ve východní Evropě a varovalo, že vojenská konfrontace může mít nebezpečné následky. Prohlášení ruského ministerstva zahraničí je první oficiální reakcí Moskvy na víkendové informace amerických zdrojů o tom, že Pentagon je připraven rozmístit ve východní Evropě tanky, bojová vozidla a další těžké zbraně až pro 5000 amerických vojáků.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov

Článek

List The New York Times v sobotu s odvoláním na americké činitele a vládní představitele východoevropských členů NATO napsal, že rozmístění zbraní v Pobaltí a východní Evropě má být dosud nejvýznamnějším poselstvím Rusku, že USA jsou odhodlány bránit nové členy aliance, kteří dříve patřili do sovětského bloku. Washington přiměla k novým vojenským krokům loňská ruská anexe Krymu a údajná ozbrojená intervence Moskvy na východě Ukrajiny.

Podle nynějšího prohlášení ruského ministerstva zahraničí roste nebezpečí, že se americká vojenská strategie na východním křídle NATO "bude míjet s realitou a politickými zájmy evropských národů". USA prý využívají mýtus o ruském nebezpečí k zakrytí vlastní odpovědnosti za protiústavní převrat na Ukrajině, jak Moskva označuje loňské svržení prezidenta Viktora Janukovyče a jeho vlády.

Ruské ministerstvo obvinilo Washington, že postupuje v rozporu se smlouvou o formách soužití Ruska a NATO, která byla podepsána v roce 1997 a zavazuje alianci nerozmisťovat významné ozbrojené síly trvale u ruských hranic.

"USA vyhrocují vášně a pečlivě mezi evropskými spojenci živí protiruské fobie, aby využily nynější složitou situaci k dalšímu rozšíření své vojenské přítomnosti a svého vlivu v Evropě," konstatuje ruské ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám