Hlavní obsah

Povstalci na Ukrajině znárodňují doly i obchody, aby mohli platit důchody

Moskva

„Lidové republiky” proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny přežívají i díky vyvlastňování majetku ukrajinských podnikatelů, kteří se k separatistům nepřidali. Podle ruského podnikatelského listu RBK jsou na seznamu znárodněných podniků i doly, plynovody, tepelná elektrárna, autobusová nádraží či obchody řetězce ATB.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Proruský separatista nakládá munici do tanku na doněckém letišti

Článek

Znárodňováním se doněčtí separatisté pokoušejí řešit finanční problémy, které je sužují každý měsíc. Jen v červenci se chystají vyplatit penze a sociální dávky ve výši 2,65 miliardy rublů (asi 1,16 miliardy Kč), upozornil RBK.

V části Donbasu ovládané separatisty žijí asi dva milióny až 2,5 miliónu lidí, z nichž okolo miliónu představují důchodci a další lidé vyžadující sociální ochranu. Před válkou v Doněcké a Luhanské oblasti žilo okolo 6,5 miliónu lidí.

Nejzámožnější a nejkvalifikovanější část populace z Donbasu uprchla, tvrdí se v jedné z analýz ruského ústavu strategických studií RISI pro ruskou vládu.

Penze na předválečné úrovni

Podle RBK separatisté od loňského listopadu, kdy ukrajinská vláda zavedla hospodářskou a dopravní blokádu povstaleckých území, do letošního března utratili na penze a další sociální výplaty okolo 3,8 miliardy rublů (asi 1,7 miliardy Kč).

Koncem března pak hlavy "lidových republik" podepsaly nařízení, že penze se budou vyplácet pravidelně a v předválečné výši, a to v rublech při kurzu dva ruble za jednu hřivnu. Koncem května pak "lidové republiky" začaly vyplácet různé sociální dávky, od invalidů po těhotné. Avšak povstalecké vlády odmítly deníku upřesnit své příjmy, jen uvedly, že se každý měsíc zvyšují.

Malé příjmy z daní

Jak prozradil listu nejmenovaný vysoce postavený ruský představitel, základní příjmy "lidovým republikám" obstarávají velké podniky, ať už patří ukrajinským, anebo ruským podnikatelům.

V praxi se však značná část velkých podnikatelů omezuje jen na to, že platí své zaměstnance, jakož i obstarává humanitární pomoc, ale jen pár oligarchů platí separatistům daně.

"Doněcká lidová republika se obává silně zatlačit na (Rinata) Achmetova a další velké podniky, ale pouští hrůzu na střední podnikání. Ředitelům vyhrožují uvězněním, jestli nebudou platit daně," vysvětlil zdroj blízký povstaleckému vedení. V "Luhanské lidové republice" prakticky všechny velké podniky stojí.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Členové Pravého sektoru v uhelném dole Butovka nedaleko Doněcku

Rusko oficiálně pomáhá Donbasu dodávkami potravin a dalšího základního zboží humanitárními konvoji. Ale neoficiální pomoc podle listu překračuje humanitární rámec, řídí ji komise v čele s náměstkem ministra pro hospodářský rozvoj Sergejem Nazarovem a uskutečňuje se přes ústřední banku mezinárodně neuznávané Jižní Osetie, odtržené od Gruzie, a finanční ústav Bank Moskvy.

Do Ruska se vyváží uhlí z Donbasu a Rusko dodává separatistům "na dluh" plyn a elektřinu.

"Rusko za žádné situace neopustí Novorusko a nenechá je hladovět," ujistil list s odvoláním na zdroj "blízký vedení ruské vlády".

Reklama

Výběr článků

Načítám