Hlavní obsah

Ve Varšavě demonstrovaly tisíce lidí za práva homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Varšavě se v sobotu uskutečnil pochod tisíců aktivistů prosazujících práva gayů a leseb. Parada Równości se letos v silně katolickém Polsku uskutečnila již popatnácté. K vážnějším střetům s odpůrci homosexuálů nedošlo.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Účastníci pochodu

Článek

Účastníci pochodu vyšli od budovy parlamentu a procházeli náměstím Spasitele, kde od roku 2012 stojí kontroverzní objekt gigantické duhy, která je symbolem komunity gayů, lesbiček, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

Pravicové skupiny se dílo opakovaně pokoušejí spálit a příští rok se má objekt přemístit jinam. Na účastníky pochodu skandovaly posměšné a nepřátelské slogany skupinky oponentů, k násilí ale nedošlo, uvedla agentura AP.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Pochod za práva homosexuálů ve Varšavě

Základním požadavkem letošního pochodu, jehož heslem je "Stejná práva - společná věc", je právo homosexuálů na partnerský život a uzavírání manželství. V polském parlamentu narážejí v posledních letech opakovaně na odpor návrhy zákona o registrovaném partnerství, které by se právně postavilo na roveň manželskému vztahu heterosexuálů.

Naposledy se příslušná předloha levicové strany Svaz demokratické levice (SLD) ani nedostala na pořad jednání. Proti manželství osob stejného pohlaví není jen vlivná katolická církev a konzervativní politické strany, ale také značná část polské veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám