Hlavní obsah

Putin: Rusy nikdo nikdy nepředělal a nepředělá k obrazu svému

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v projevu v den státního svátku apeloval na vlastenectví Rusů. Připomněl, že Rusy se nikdy nikomu nepodařilo předělat k obrazu svému a také se to nikdy nikomu nepovede. Země v pátek slaví Den Ruska, připomíná si 25 let od přijetí deklarace během rozpadu Sovětského svazu. Přijatá deklarace hlásala nadřazenost ruských zákonů nad sovětskými.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při pátečním projevu v Kremlu

Článek

"Rusko nejenže překonalo nejtěžší zkoušky se ctí, nejenže za pouhé čtvrtstoletí uskutečnilo úspěšný průlom v demokracii a tržní ekonomice, ale ukázalo, že je moderní, otevřená a nezávislá země," řekl Putin.

Ideály vlastenectví jsou podle něj mezi Rusy natolik silné, že se "nikomu a nikdy nepovedlo a nepovede Rusko překódovat a předělat ke svému obrazu".

Ruský prezident Vladimir Putin, který svého času označil zánik Sovětského svazu za největší geopolitickou tragédii 20. století, v pátek uděloval státní ceny a opěvoval ruské vlastenectví.

Zadrželi Tolokonnikovou

Během oslav moskevská policie zatkla Naděždu Tolokonnikovou, někdejší členku skupiny Pussy Riot, která protestovala proti poměrům v zemi. V zelené vězeňské uniformě šila na ulici ruskou vlajku. Spolu s aktivistkou Katjou Nenaševovou chtěly podpořit vězněné ženy.

"Vyžehlila jsem si a oblékla uniformu, kterou jsem nosila během svého věznění v nápravném zařízení v Mordvinsku. Ale nedošili jsme (vlajku). Popadli nás za ruce a za nohy a vhodili do antona, kde teď sedíme," oznámila Tolokonnikovová.

Hezké počasí za každou cenu

V Moskvě se svátek slavil na dvou stovkách míst, mimo jiné se v parcích odehrávaly bezplatné koncerty, sportovní soutěže či promítání vlasteneckých filmů.

Na někdejším výstavišti úspěchů sovětského hospodářství byla zřízena městská pláž s bazény, hřišti i tanečním parketem. Zajistit hezké počasí v metropoli měly za úkol i vojenské letouny, připravené od časného rána rozehnat případná oblaka.

Podobné zásahy se pořádají ještě během květnové přehlídky a také na Den města, připadající na první sobotu v září.

Rusové neví, co se slaví

Jakkoli se dnešní svátek slaví pracovním volnem už od roku 1992 a od roku 2002 pod nynějším názvem Den Ruska, podle průzkumu státní agentury VCIOM tři čtvrtiny Rusů netuší, co slaví.

Pouze osm procent dotázaných uvedlo, že jde o výročí přijetí deklarace nezávislosti Ruska, další čtyři procenta správně tipla prohlášení státní svrchovanosti. Dalších 11 procent sice vědělo, co se stalo, ale uvedlo, že šlo o tragickou událost, znamenající začátek konce SSSR.

Reklama

Výběr článků

Načítám