Hlavní obsah

Anglie má málo záchranářů, snaží se nalákat ty české

Jihozápadní Anglie se dlouhodobě potýká s nedostatkem záchranářů a zdravotníků v posádkách sanitek. Inzeráty, které měly nalákat britské lékaře, neuspěly. Úřady se proto teď snaží získat zaměstnance v České republice a na Slovensku, kde mají zdravotníci podobnou kvalifikaci, jaká je požadována na britských ostrovech. Informoval o tom list The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení záchranářů v anglickém Somersetu

Článek

„Součástí našeho plánu doplnit zdravotníky je získání až 20 lidí z České republiky a ze Slovenska,“ řekla personální ředitelka oblastní záchranky Emma Woodsová.

Do Bristolu podle ní pozvali tři záchranáře z České republiky, kteří uvidí podmínky, v nichž by případní zájemci pracovali. Ti by pak zřejmě měli získat v ČR získat další zájemce. Woodsová předpokládá, že první z nich by do země měli přijet v září.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Anglii proběhlo několik kampaní, které se snažily chybějící zdravotníky doplnit, zájemci o rekvalifikaci ale nebyli.

Všichni uchazeči musí v Británii projít přísným výběrem, který zahrnuje jazykový test. Nejprve absolvují jedenáctitýdenní školicí program, potom budou tři až šest měsíců pracovat jako praktikanti. Teprve pak se budou moci ucházet o práci záchranáře v jihozápadních částech země. Oblast zahrnuje hrabství Cornwall, Dorset, Devon a Somerset.

Selektivní přistěhovalectví

Británie předpokládá, že záchranáři se do země mohou přistěhovat i s rodinou. The Telegraph upozornil na paradox, že vláda na jednu stranu zvažuje omezit přistěhovalectví, na druhou stranu její instituce přiznávají, že se bez pracovníků ze zahraničí neobejdou.

Čeští lékaři do ciziny míří poměrně často, nejčastěji do Německa nebo Rakouska. Dovednosti jsou požadovány stejné, jedinou překážkou je jazyk. Čeští doktoři a především zdravotní sestry velmi často pracují v arabských zemích, velvyslanectví těchto států je v tuzemsku aktivně hledají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám