Hlavní obsah

Místa jednání o jaderném programu Íránu prý byla terčem hackerů

Moskva

Hotely, ve kterých se vedly mezinárodní jednání o sporném íránském jaderném programu, se staly terčem útoku hackerů. Podle listu The Wall Street Journal to oznámil ruský výrobce antivirového softwaru Kaspersky Lab, který ve středu informoval, že se sám stal cílem hackerů.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Velvyslanec Íránu při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Réza Nadžáfí

Článek

Není jasné, kdo za útokem na hotely stál, podle ruské firmy akci zřejmě zorganizoval některý stát. V této souvislosti se spekuluje o Izraeli, který ale taková obvinění odmítl.

Společnost Kaspersky Lab po útoku na svá zařízení provedla prověrky milionů počítačů po celém světě, aby zjistila, na koho dalšího byl obdobný útok veden. Rešerše ukázaly, že virus byl nalezen ve třech hotelových komplexech, kde se konaly jaderné rozhovory. Firma neuvedla, které hotely to jsou. Jednání jsou ale organizována v bavorském Mnichově, ve švýcarských městech Lausanne, Ženevě a Montreux a také ve Vídni.

Stovka modulů vylepšeného viru

Nalezený virus Kasperky Lab označuje jako Duqu 2.0, neboť jde o vylepšenou verzi stejnojmenného škodlivého kódu. Jeho odhalení je podle ruského výrobce antivirových programů velice obtížné, neboť virus se ukrývá v paměti, vyznačuje se jen velmi malým datovým přenosem a na pevný disk nezapisuje žádná data.

Virus se prý skládá z více než stovky modulů, které umožňují útočníkům ovládnout napadené počítače. Jeden z modulů je například navržen k tomu, aby zmenšil kapacitu videozáznamů z bezpečnostních kamer, další jsou zaměřené na komunikaci od telefonů po bezdrátové sítě a jiná část viru by zase mohla aktivovat mikrofony ve výtazích, počítačích či poplachových systémech.

Světové mocnosti nyní s Teheránem pracují na konečné dohodě o íránském jaderném programu. Dokument, který by měl být hotov do června, má zaručit, že nukleární vývoj bude čistě mírový a neposlouží k výrobě jaderné bomby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám