Hlavní obsah

Z polské vlády odcházejí tři ministři, končí i šéf Sejmu Sikorski

– Varšava

Z polské vlády odcházejí ministři státního pokladu, zdravotnictví a sportu. Ve středu o tom informovala premiérka Ewa Kopaczová z Občanské platformy (PO). Funkce předsedy dolní parlamentní komory Sejmu se vzdal rovněž bývalý člen vlády Radoslaw Sikorski.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Exministr zahraničí a šéf polského Sejmu Radoslaw Sikorski

Článek

Kopaczová uvedla, že chce obnovit důvěru veřejnosti ve svoji stranu, jejíž podpora čtyři měsíce před parlamentními volbami klesá. Politici, kteří podali demisi, jsou mezi aktéry takzvané odposlechové aféry.

V tomto skandálu před rokem vyšly najevo zákulisní intriky některých politiků Občanské platformy i to, že čelní představitelé země mezi sebou mluví vulgárně a zcela nediplomaticky.

"Z aféry není možné obviňovat Občanskou platformu. Nedopustím, aby se nahrávky staly předmětem hry během volební kampaně," citovala televize TVN2 premiérku Kopaczovou.

Vede Kaczyńského PiS

Podle průzkumu agentury TNS pro Polskou televizi by Občanská platforma Kopaczové skončila druhá za největší opoziční stranou, národně-konzervativním Právem a spravedlností (PiS) expremiéra Jaroslawa Kaczyńského. PO by volilo 24 procent lidí, PiS 32 procent. Do parlamentu by se kromě těchto dvou stran dostalo už jen uskupení populisty a bývalého rockového hudebníka Pawla Kukize, který skončil na třetím místě v prvním kole nedávných prezidentských voleb.

Volba hlavy státu z minulého měsíce byla pro PO velkým varováním: vyhrál v ní kandidát PiS Andrzej Duda, když ve druhém kole hlasování porazil dosavadní hlavu státu Bronislawa Komorowského, kterého podporovala Občanská platforma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám