Hlavní obsah

Putinova propaganda je podobná nacistické, prohlásila Němcovova dcera

Dcera zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova Žanna obvinila podle BBC prokremelské novináře, že šířili nenávist. To podle ní přispělo ke smrti jejího otce. Tvrdí, že jí vyhrožovali a nezbývalo jí nic jiného než odejít z Ruska do exilu.

Foto: Reuters

Žanna Němcovová

Článek

V sloupku pro deník Vedomosti uvedla, že ruská propaganda připomíná tu z doby nacistů nebo z dob genocidy ve Rwandě. Označování opozičních vůdců za zrádce podle ní přispělo k tomu, že její otec byl zavražděn.

„Mnoho textů v médiích kontrolovaných Kremlem evokuje rétoriku afrických propagandistů,“ napsala a dodala: „Putinova infomační mašinérie – podobná té v nacistickém Německu a Rwandě – používá zločinné metody propagandy a zasévá nenávist, která vyvolává násilí a teror.“

Bývalý premiér Němcov, který se stal odpůrcem Putina, byl zastřelen v únoru na moskevském mostě. V souvislosti s případem vraždy bylo zadrženo pět lidí, všichni z Čečenska. Vyšetřování ale zatím neodhalilo, kdo dal příkaz zabít politika. Jeden z podezřelých navíc řekl, že byl k přiznání donucen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám