Hlavní obsah

Konflikt na Ukrajině vyhnal z domovů přes dva milióny lidí

Konflikt na Ukrajině vyhnal do zahraničí 878 tisíc lidí, tvrdí OSN. Dalších 1,3 miliónu lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy, jsou uprchlíky ve vlastní zemi. I během posledních 24 hodin byly v konfliktní oblasti na východě Ukrajiny zaznamenány ozbrojené incidenty.

Foto: Profimedia.cz

Konflikt na Ukrajině vyhnal z domovů více než dva milióny lidí.

Článek

V cizině se Ukrajinci pokoušejí získat azyl, povolení k pobytu nebo jiný druh legalizace pobytu, oznámil zástupce Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí Organizace spojených národů (OCHA) Jens Laerke. Bilance je podle něj platná k 4. červnu.

Předchozí statistiky z 28. května hovořily o 867 tisících ukrajinských občanech, kteří uprchli před konfliktem. Laerke poznamenal, že těžké boje ve vsi Marjinka nedaleko Doněcka 3. června vyvolalo útěk obyvatelstva. Tito lidé jsou přitom vystaveni dalšímu nebezpečí, protože jsou údajně nuceni vyhýbat se silnicím v oblasti, kde mohou být nevybuchlé granáty a miny.

Podle Laerkeho v této oblasti nemá zhruba 10 tisíc lidí přístup k pitné vodě. Týká se to také dalších tisíců lidí v oblastech poblíž Luhansku.

Podle odhadů OSN potřebuje zhruba pět miliónů lidí na Ukrajině humanitární pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám