Hlavní obsah

Osmiletý Afričan, pašovaný v kufru, se setkal s matkou

Madrid

Osmiletý chlapec z Pobřeží slonoviny, kterého nalezli počátkem května celníci v kufru při pokusu překonat hranici mezi Marokem a španělskou enklávou Ceuta, se shledal se svou matkou.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ceuta

Článek

„Jeho matka plakala. Byl to velmi krásný den,” citovala agentura AFP Maríu Antonii Palomovou, která má v Ceutě na starosti péči o mladistvé. Španělské úřady nyní chlapci udělily roční povolení k pobytu.

Otec chlapce Ali Ouattara, který žije na Kanárských ostrovech, se pokoušel svého syna dostat do země legálně, ale neměl dostatečný příjem, který vyžaduje zákon.

Rozhodl se proto chlapce do Španělska propašovat. Tvrdil, že netušil, že v plánu, jak hocha propašovat, figuruje kufr. „Kdyby věděl, že jeho syn bude pronesen v kufru, nikdy by to nedovolil,” uvedl právník rodiny Francesco Luca Caronna. „Stal se obětí pašeráků lidí,” dodal.

Když hocha na počátku května našli v kufru bez větracích otvorů, byl ve špatném stavu. Maročanka, která se snažila chlapce v kufru pronést, byla rovněž zadržena. Španělské úřady nejprve provedly testy DNA, než hocha předaly matce, která žije legálně na španělských Kanárských ostrovech.

Otec, který propašování zorganizoval, byl zadržen v Ceutě, kam přijel z Kanárských ostrovů, jen několik hodin poté, co byl chlapec v zavazadle objeven.

Ouattara byl propuštěn na kauci 5000 eur (137 tisíc Kč), kterou zaplatila jeho manželka. Otec chlapce musel odevzdat cestovní pas a nyní čeká na zahájení procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám