Hlavní obsah

Demonstranti pokračují v protestech proti G7

Mnichov

Na 300 odpůrců vrcholné schůzky sedmi velkých světových ekonomik se v neděli vydalo k místu konání summitu skupiny G7 v přísně střeženém zámku Elmau na jihu Bavorska. Schůzka má začít po poledni.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Aktivistka z hnutí Avaaz v masce kancléřky Angely Merkelové demonstruje v Garmisch-Partenkirchenu proti summitu G7

Článek

Demonstranti vyšli ráno od nádraží ve městě Garmisch-Partenkirchen, které je vzdáleno od Elmau asi deset kilometrů. Vyrazit měli také odpůrci globalizace z nedalekého Mittenwaldu.

Organizace Stop 67 Elmau počítal celkem se 2000 účastníky pochodu, úřady ovšem protesty v bezprostřední blízkosti přísně střeženého zámeckého hotelu zakázaly, oznámila agentura DPA.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Pohled na zámek Elmau

Více než stovka odpůrců summitu G7 z protestního stanového tábora na okraji Garmisch-Partenkirchenu se ráno pokusila zablokovat silnici vedoucí k zámku Elmau. Velký počet policistů ale zatlačil demonstranty zpátky a zabránil jim dostat se na silnici, po níž přijíždějí delegace účastníků summitu. Schůzku nejvyšších světových politiků chrání 22 tisíc policistů z Německa a Tyrolska.

V Oberau ležícím těsně před Garmisch-Partenkirchenem se kolem 60 aktivistů snažilo zablokovat železniční trať, policejní zásahová jednotka jim to ale překazila. Provoz na trati byl podle DPA zastaven.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s manželem s americkým prezidentem Barackem Obamou před schůzkou G7

Kromě už dlouho plánovaného hvězdicového protestního pochodu k zámku Elmau, kde budou politické špičky států G7 jednat od časného odpoledne, se má ve 12:00 konat další demonstrace v Garmisch-Partenkirchenu. V sobotu se tam odpůrci summitu G7 střetli s policií a několik lidí bylo zraněno.

Soud v Mnichově v pátek povolil uspořádat v sobotu minidemonstraci 50 lidí na „dohled a doslech” od účastníků vrcholné schůzky v Elmau. V sobotu večer ji ale bavorský správní soud z bezpečnostních důvodů zakázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám