Hlavní obsah

Východ Ukrajiny zachvátily nové boje, separatisté pálí z houfnic a raketometů

Kyjev/Ženeva

Separatisté pokračují v ozbrojených provokacích a střílejí na ukrajinské vlání síly ze 120milimetrových minometů, 122milimetrových děl a také z raketometů typu Grad. V sobotu to uvedl mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. Boje si za posledních 24 hodin vyžádaly život jednoho ukrajinského vojáka.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Ukrajinský voják sestupuje do zákopů u Horlivky

Článek

„Nezákonné ozbrojené skupiny podnikly dělostřelecký útok na pozice sil (protiteroristické operace) ATO a také přistoupily k ozbrojeným provokacím za použití střelných zbraní a granátometů,“ řekl Lysenko. Ohniskem střetů je podle jeho slov město Širokyno na pobřeží Azovského moře, přes které se vzbouřenci pokoušejí dostat k Mariupoli. Podle něj separatisté, kteří porušili příměří v 47 případech, ostřelovali i ukrajinské pozice u doněckého letiště.

„Bojovníci využívali hlavně těžké zbraně. Ukrajinské pozice u Pisků, Krasnohorivki a dolů Butovka a Lozovoj bombardovali granáty ze 120mm minometů a 122mm děl. Nepřítel také v oblastech Hranitného a Starohranitky použil obrněnou techniku a tři raketomety Grad.

Minomety ráže 120mm, tedy větší než povolují minské dohody, byly použité i v Luhanské oblasti u města Ščastje.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják u Marjinky

V posledním týdnu se boje na východě Ukrajiny prudce zostřily a i ukrajinský prezident Petro Porošenko přiznal, že vládní síly byly nucené nasadit zbraně ráže přes sto milimetrů. [celá zpráva]

Vyjednavačka odstupuje

Švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová se v sobotu rozhodla rezignovat na funkci zmocněnkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro Ukrajinu, protože stagnují rozhovory o mírovém urovnání donbaské krize. V Ženevě to v sobotu oznámilo švýcarské ministerstvo zahraničí s tím, že diplomatka funkci složí záhy.

Tagliaviniová byla klíčovou postavou při jednání takzvané kontaktní skupiny, která sdružovala zástupce Kyjeva, Moskvy a východoukrajinských povstalců. Do funkce byla jmenována loni v červnu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci v Marjince

Podle zdrojů OBSE vzhledem k nevůli znepřátelených stran považuje svou misi za zbytečnou. Kontaktní skupina se v běloruském Minsku sešla naposledy v úterý, ale jednání skončilo bez konkrétních výsledků. Řada důležitých bodů programu se údajně vůbec neprojednávala, protože účastníci jednání se nedohodli na procedurálních otázkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám