Hlavní obsah

Napadnout NATO? To může napadnout jen šílence ve snech, uvedl Putin

Moskva/Řím

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdě odmítl úvahy, že by Rusko mohlo napadnout Severoatlantickou alianci. V rozhovoru, který otiskl v sobotu italský list Corriere della Sera, řekl, že něco takového může napadnout jen šílence ve snu.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Myslím, že jen šílenec a pouze ve snech si může představit, že by mohlo Rusko náhle napadnout NATO,” řekl Putin v rozhovoru a podle RT dodal: ”Domnívám se, že některé země prostě využívají strachu z Ruska. Jen si přejí hrát roli frontových zemí, které by mohly získat nějakou vojenskou, ekonomickou nebo finanční podporu a další pomoc.”

Strach vzrůstá zejména v bývalých sovětských pobaltských republikách, které jsou nyní členy aliance, kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi.

Ruský prezident v této souvislosti obvinil Spojené státy, že na takovéto obavy sázejí, protože potřebují obraz nepřítele, aby tím mohly podpořit své ambice na zachování vedoucího postavení ve světě. „Írán prostě není dost hrozivý nebo dost velký,” uvedl Putin. Také konflikt na Ukrajině je podle něj výsledkem „neprofesionálního jednání” USA.

Od Ruska se není čeho bát

„Chci vám říci, že od Ruska se není čeho bát,” prohlásil Putin. Ruská vojenská politika podle něj „není globální, ofenzivní nebo agresivní”. Jen musí reagovat na existující hrozby namířené proti Rusku. Prezident doplnil, že raketám vypáleným z amerických ponorek u Norska stačí 17 minut na to, aby se doletěly do Moskvy.

Zmínil, že problémem je, že USA jednostranně odstoupily od smlouvy od omezení protiraketové ochrany, která byla „úhelným kamenem mezinárodního bezpečnostního systému”. Zmínil, že USA opakovaně nabízel vytvoření společného protiraketového deštníku, ale bez úspěchu.

Dodal, že „Rusko vlastně nemá žádné základny v zahraničí” a těch pár přetrvávajících je ještě pozůstatkem z doby SSSR. „Zrušili jsme naše základny v různých oblastech světa včetně Kuby a Vietnamu.” A zmínil, že by mohl ukázat, kolik základen mají USA po celém světě.

V této souvislosti na závěr položil řečnickou otázku: ”Může někdo očekávat, že Rusko odzbrojí jednostranně?”

Reklama

Výběr článků

Načítám