Hlavní obsah

Alpské Bolzano plní uprchlíci, před hranicí vykážou tmavé z vlaku

Severoitalské město Bolzano se potýká s nečekaným problémem, kvůli kterému se mu začíná říkat alpská Lampedusa. Začínají se v něm totiž hromadit uprchlíci, kteří směřují vlakem z Itálie do Německa či Rakouska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky uprchlíků se marně snaží dostat z Bolzana na sever EvropyVideo: Reuters

 
Článek

Němci ale před chystaným summitem G7 znovu zavedli na hranicích pasové kontroly, které se podle svědectví serveru EUobserver týkají jen lidí s tmavou pletí. Ti se přes Rakousko do Německa nedostanou, přestože mají platné jízdenky, a zůstávají tak odkázáni na pomoc místních.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Uprchlíci uvízlí v alpském Bolzanu

EUobserver vylíčil příběh Eritrejce, kterého zachránila italská pobřežní hlídka u ostrova Lampedusa. Odtamtud se přes Sicílii, Arezzo a Řím chtěl dostat do Mnichova, kde žije jeho strýc. Jeho cesta skončila v Bolzanu, kde italští policisté v doprovodu německých a rakouských kolegů provádějí důkladné prohlídky cestujících s tmavou pletí, zatímco bílí pasažéři jsou automaticky puštěni bez nutnosti prokazování totožnosti.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Do Německa se nedostanou, policisté uprchlíky vyhodí z vlaku ještě před Brennerem

Uprchlíci se však nijak prokázat nemohou, podle EUobserveru je za tím také špatně fungující registrace imigrantů v Itálii, kde jim údajně nejsou ani odebírány otisky prstů, protože to by automaticky znamenalo, že imigranti pak nemohou zažádat o azyl v jiné zemi EU.

„Řekli mi, že si je mám nechat odebrat, pokud chci zůstat v Itálii, anebo že mám prostě jít,“ vylíčil Eritrejec. Za jízdenku zaplatil 68 eur, které mu už nikdo nevrátí. Navíc uvízl v alpském městě mezi stovkami dalších imigrantů, kteří netušili, že v schengenském prostoru mohou narazit na hranice.

Někteří z nich navíc nikdy neslyšeli o nějakém Rakousku. Na pobyt v podhůří chladných Alp poblíž Brennerského průsmyku, kde nezřídka sněží i v květnu, nejsou připraveni, chatrné svršky jsou často jejich jediným majetkem.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Imigrant z Eritreje ukazuje lístek na vlak, který je mu k ničemu

„Je to pro uprchlíky druhá tragédie, když je vykážou z vlaku,“ míní Andrea Tremolada, který působí v místní dobročinné organizace Volontarius, koordinující pomoc. „Nevědí, proč je vyhodili, dokonce ani to, že na cestě do Německa je hranice,“ dodal.

Německé opatření kvůli G7

Znovuzavedení hraničních kontrol zavedlo Německo kvůli nadcházejícímu summitu zemí G7, který se bude konat v Elmau 7. a 8. června. Období, během kterého jsou kontrolovány doklady lidem cestujícím do Německa, začalo už 26. května a potrvá do 15. června.

„Potenciálním pachatelům násilí by mělo být znemožněno cestovat do místa konání v Německu, aby se podařilo zajistit průběh summitu bez incidentu,“ hájí německé úřady dočasné bezpečnostní opatření.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Uprchlíci uvízlí v alpském Bolzanu

Italští, němečtí a rakouští policisté tak sledují pasažéry ve vlacích už od Trenta, aby zajistili, že všichni imigranti budou z vagónů venku ještě před tím, než se soupravy dostanou do Brenneru, jen 300 metrů od rakouských hranic.

Na opatření však nejsou připraveni ani ve dvoutisícovém Brenneru, ani ve stotisícovém Bolzanu, kde si stěžují, že jsou oběťmi špatně fungující politiky EU. Dobrovolníci pro hromadící se uprchlíky zajišťují dočasné ubytování, jídlo, oblečení, právní pomoc a zejména zdravotní péči, neboť mnoho z nich zakusilo v Libyi, kudy prošli, kruté zacházení.

„Včera jsme tu měli přes sto lidí, ale většina z nich zřejmě odešla. Nevíme kam. Možná se někteří zítra zase objeví, až je najdou rakouské úřady, které mají právo je vrátit,“ řekl Tremolada.

Na nádraží v Bolzanu před týdnem jedna žena porodila, každou noc tam přespává zhruba 15 lidí, ale přes den se jich tam pohybují stovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám