Hlavní obsah

Na Ukrajině je podle Porošenka přes 9000 ruských vojáků

Kyjev

Na Ukrajině působí přes 9000 ruských vojáků a země čelí velké hrozbě nové vojenské operace proruských separatistů. V parlamentu to ve čtvrtek řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko, když podával zprávu o vnitřní a zahraniční situaci Ukrajiny rok po svém zvolení do úřadu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Ukrajinská armáda podle něj musí být připravena ubránit zemi proti "rozsáhlé invazi" podél celé ukrajinské hranice s Ruskem.

Porošenko hovořil k poslancům v době nových těžkých bojů na východě země. Od středy v nich přišlo o život 24 lidí, z nichž pět byli ukrajinští vojáci. Kyjev označuje boje, jejichž dějištěm byla obec Marjinka, za další velkou ofenzívu. Z porušení příměří, dohodnutého v únoru v Minsku, Kyjev obvinil proruské separatisty, Moskva zase viní z porušování klidu zbraní Ukrajinu.

Přesně ve chvíli, kdy začal Porošenko hovořit v parlamentu, obrátil se v Moskvě na novináře mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Obvinil Kyjev, že nové boje na východě Ukrajiny vyprovokoval záměrně právě nyní, aby vyvolal nový tlak na Evropskou unii, která bude rozhodovat o prodloužení sankcí proti Rusku. "Ukrajinská strana zhoršila před blížícími se významnými mezinárodními událostmi napětí mnohokrát i v minulosti," řekl Peskov.

Reklama

Související články

Na Donbasu už zemřelo přes 6400 lidí

Přes 6 400 se vyšplhal počet lidí zabitých na východní Ukrajině, oznámil v pondělí Úřad vysokého komisaře OSN. Armáda ohlásila, že jen za posledních 24 hodin...

Výběr článků

Načítám